Impala. Av /AfricanBioService. CC BY SA 3.0

impala

Hanndyrflokken har et mye løsere samhold enn hunndyrflokken, og lever stort sett atskilt fra hunnene bortsett fra i paringssesongen.
Lisens: CC BY SA 3.0
Utbredelse av impala (Aepyceros melampus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av impala

Artikkelstart

Impala er en partået klovdyrart i oksefamilien. Impala er en meget grasiøs dåhjortstor antilopeart, rødbrun med hvitt bukparti og akterspeil. Kroppslengden er opptil 142 centimeter, skulderhøyde opptil 91 centimeter og hale 30 centimeter. Hannen veier opptil 80 kilogram, hunnen bare opptil 45 kilogram. Hannene har horn som danner en lyreform, de blir opptil 50 centimeter lange.

Faktaboks

Uttale
impˈala
Også kjent som
latin
Etymologi

navnet kommer fra språket zulu

Vitenskapelig navn
Aepyceros melampus
Beskrevet av
(Lichtenstein, 1812)

De er meget spenstige dyr som kan hoppe opptil 10 meter langt og 3 meter høyt. Impalaene lever i åpen løvskog, helst nær vann, på skrinnere tresavanner. De opptrer i flokker, fra noen få til over 30 dyr, oppdelt i hunndyr- og hanndyrgrupper. Hanndyrflokken har et mye løsere samhold enn hunndyrflokken, og lever stort sett atskilt fra hunnene bortsett fra i paringssesongen. Impalaene forekommer i sørlige Afrika til Angola og Kenya.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

impala
Aepyceros melampus
GBIF-ID
2441144

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg