latterfrosk

Rana ridibunda

Rana ridibunda, latterfrosk. Foto fra: Christiansø, Ertholmene, Bornholm, Danmark

Rana ridibunda

Rana ridibunda, latterfrosk. Foto fra: Christiansø, Ertholmene, Bornholm, Danmark

utbredelse av latterfrosk
Utbredelse av latterfrosk (Pelophylax ridibundus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av latterfrosk

Artikkelstart

Latterfrosk er en amfibieart i familien ekte frosker. Den tilhører sammen med damfrosken og hybridfrosken de grønne froskene, som i stor utstrekning hybridiserer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pelophylax ridibundus
Beskrevet av
(Pallas, 1771)

Med en lengde på 5-13 cm er den blant de største froskene i Europa. Oversiden er olivenbrun, med mørke flekker, mens undersiden er lysere med marmorering. Det er imidlertid ganske stor variasjon i fargekombinasjonene.

Eggene legges i store geléklumper like under vannflaten. Cirka 200-2000 egg per klump. Hver hunn legger gjennomsnittlig 4500 egg i året. Larvene oppnår en lengde på 5-8,5 cm før de metamorfoserer.

Latterfrosk er vanlig i Sentral-Europa, Øst-Europa og sentrale deler av Asia. I Norden finnes den naturlig på Bornholm og sør i Finland. Den fantes to steder i Finland og var ganske tallrik her på 1930-tallet. Den ynglet ved utløpet av to elver med brakkvannspåvirkning. De siste observasjonene i Finland ble gjort i 1960, på en tid da begge elvene ble sterkt forurenset. På Bornholm ble den først påvist i 1949, og stadig finnes den spredt på øya. I tillegg er latterfrosk utsatt i parkdammer i større danske byer.

Paringsropet kan minne om en grov, støtvis latter, derav navnet. Et kor av latterfrosk kan høres over en avstand på 1,5 kilometer.

Den lever mesteparten av livet i vann og foretrekker særlig større innsjøer. En typisk lokalitet har gjerne et takrørbelte langs bredden og en flytebladsone på dypere vann utenfor. Den overvintrer dessuten under vann.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

latterfrosk
Pelophylax ridibundus
Tidligere vitenskaplig navn
Rana ridibunda Pallas, 1771
Artsdatabanken-ID
147962
GBIF-ID
2426661

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg