Rana ridibunda

Rana ridibunda, latterfrosk. Foto fra: Christiansø, Ertholmene, Bornholm, Danmark

Rana ridibunda

Rana ridibunda, latterfrosk. Foto fra: Christiansø, Ertholmene, Bornholm, Danmark

utbredelse av latterfrosk
Utbredelse av latterfrosk (Pelophylax ridibundus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av latterfrosk

Latterfrosk er en amfibieart i familien ekte frosker. Den tilhører sammen med damfrosken og hybridfrosken de grønne froskene, som i stor utstrekning hybridiserer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pelophylax ridibundus
Beskrevet av
(Pallas, 1771)
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Med en lengde på 5-13 cm er den blant de største froskene i Europa. Oversiden er olivenbrun, med mørke flekker, mens undersiden er lysere med marmorering. Det er imidlertid ganske stor variasjon i fargekombinasjonene.

Eggene legges i store geléklumper like under vannflaten. Cirka 200-2000 egg per klump. Hver hunn legger gjennomsnittlig 4500 egg i året. Larvene oppnår en lengde på 5-8,5 cm før de metamorfoserer.

Latterfrosk er vanlig i Sentral-Europa, Øst-Europa og sentrale deler av Asia. I Norden finnes den naturlig på Bornholm og sør i Finland. Den fantes to steder i Finland og var ganske tallrik her på 1930-tallet. Den ynglet ved utløpet av to elver med brakkvannspåvirkning. De siste observasjonene i Finland ble gjort i 1960, på en tid da begge elvene ble sterkt forurenset. På Bornholm ble den først påvist i 1949, og stadig finnes den spredt på øya. I tillegg er latterfrosk utsatt i parkdammer i større danske byer.

Paringsropet kan minne om en grov, støtvis latter, derav navnet. Et kor av latterfrosk kan høres over en avstand på 1,5 kilometer.

Den lever mesteparten av livet i vann og foretrekker særlig større innsjøer. En typisk lokalitet har gjerne et takrørbelte langs bredden og en flytebladsone på dypere vann utenfor. Den overvintrer dessuten under vann.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

latterfrosk
Pelophylax ridibundus
Tidligere vitenskapelig navn
Rana ridibunda Pallas, 1771
Artsdatabanken-ID
147962
GBIF-ID
2426661

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg