Hovedtreklangene er de viktigste akkordene i innen dur/moll-tonaliteten som dominerte vestlig kunstmusikk fra midten av 1600-tallet til slutten av 1800-tallet. De ligger på skalaens første, fjerde og femte trinn. Hovedtreklangene inneholder tilsammen alle tonene i skalaen/tonearten, og treklangen på femte trinn inneholder toneartens ledetone (kromatisk hevet i moll). Både fjerde og femte trinn står i kvintavstand til første trinn – fjerde en kvint nedad, femte trinn en kvint oppad – slik utgjør disse to treklangene et spenningsskapende harmonisk element til første trinn.

Funksjonsteoriens symbol for første trinn tonika er T, for fjerde trinn subdominant S og for femte trinn dominant, D. Trinnteorien benytter romertall som symbol ut fra treklangenes posisjon i skalaen: I, IV og V, mens besifringen benytter treklangens grunntone; for eksempel i C-dur henholdsvis C, F og G, i c-moll cm, fm og gm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg