hovedform

Eksempel på hovedformer og sideformer i nynorsk. Hovedformer er mogleg og mogeleg (likestilte hovedformer); sideform er muleg. I det andre eksempelet er moglegheit og mogelegheit likestilte hovedformer, mens mugelegheit er sideform. I rettskrivingsreforma i 2012 ble mange av sideformene fjerna fra rettskrivinga og hele skillet mellom hovedformer og sideformer oppheva.
Eksempel på hovedformer og sideformer
Av /Det Norske Samlaget.

Artikkelstart

Hovedform var i norsk rettskriving skriveformer eller bøyingsformer som skulle brukes i godkjente lærebøker. I ordlistene fant man også sideformer (i klammer) som kunne brukes av elevene, men som ikke var tillatt i lærebøkene.

Skillet mellom sideformer og hovedformer oppstod med rettskrivningsreforma i 1938. Ordninga med sideformer ble opphevet i bokmål i 2005 og nynorsk i 2012.

Ei hovedform hadde en annen status enn ei sideform. Tanken med å innføre skillet mellom hovedformer og sideformer var at sideformene enten skulle representere ei mulig framtidig fellesform for bokmål og nynorsk, eller de tillot fortsatt bruk av former som språkplanleggerne antok ville bli borte i seinere språkreformer. Sideformene inneholdt ofte også flere dialektvarianter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg