Eksempel på hovedformer og sideformer
Eksempel på hovedformer og sideformer i nynorsk. Hovedformer er mogleg og mogeleg (likestilte hovedformer); sideform er muleg. I det andre eksempelet er moglegheit og mogelegheit likestilte hovedformer, mens mulegheit er sideform. I rettskrivingsreforma i 2012 ble mange av sideformene fjerna fra rettskrivinga og hele skillet mellom hovedformer og sideformer oppheva.
Eksempel på hovedformer og sideformer
Av /Det Norske Samlaget.

Sideform eller klammeform var i norsk rettskriving skriveformer eller bøyingsformer som var oppført i ordlistene, men som ikke kunne brukes i godkjente lærebøker. Her måtte man bruke hovedformer. Sideformer ble oppført i ordlistene i skarpe klammer [ ], derfor ble de også kalt klammeformer.

Skillet mellom sideformer og hovedformer oppstod med rettskrivningsreforma i 1938. Ordninga med sideformer ble opphevet i bokmål i 2005 og nynorsk i 2012.

Ei sideform hadde en annen status enn ei hovedform og jamstilte hovedformer. Tanken med å innføre sideformer/klammeformer var at de enten skulle representere ei mulig framtidig fellesform for bokmål og nynorsk, eller de tillot fortsatt bruk av former som språkplanleggerne antok ville bli borte i seinere språkreformer. Sideformene inneholdt ofte også flere dialektvarianter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg