Midlandsmål, dialektene i de vestvendte østnorske fjelldalene fra Telemark til Nord-Gudbrandsdal. Særtrekk fra denne dialektgruppen er grunnlaget for den skriftnorm av landsmålet som kalles midlandsmålet eller midlandsnormalen, og som ble utarbeidet av Rasmus Flo med tilslutning av Arne Garborg i forbindelse med arbeidet i rettskrivningskomiteen av 1898, som de var medlemmer av sammen med Marius Hægstad.

Viktige trekk ved midlandsmålet var å sløyfe t i bestemt entall av intetkjønnsord (barne), kløyvd infinitiv (fara, kaste), og «den norske treklangen», dvs. en fordeling av a, i og u i substantivbøyningen. Ved landsmålsreformen i 1901 ble «Hægstad-normalen» hovedform, mens midlandsmålet ble tillatt i skolen som sideform. Der fikk den liten betydning; den ble ansett som vanskelig å følge, og det manglet lærebøker i den (selve midlandsmålet ble utgitt av Garborg i 1906). I litteraturen ble midlandsmålet brukt av Garborg og enkelte andre, men stod aldri sterkt. Tanken var at midlandsdialektene best representerte variasjonen i norske målføre, og at midlandsnormalen derfor best kunne samle de forskjellige varianter som var i bruk av landsmålet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. november 2017 skrev Trond Tynnøl

Hei! Eg lurer på kvifor det "å sløyfe t i bestemt entall av intetkjønnsord (barne)" er eit spesielt særtrekk for midlandsmål. Er ikkje det ein utbredt, ja, ein normal, uttale av det ordet på norsk?

23. november 2017 svarte Martin Skjekkeland

Hei Trond!

Det er heilt rett, det du seier. I norske dialektar uttalar ein ikkje t-en i bunden for av nøytrums-substantiva. I alle dialektane heiter barne (for barnet), huse (for huset), og dæ/de for det. osb. Berre heilt sør i Østfold høyrer ein t-en i slike ord. I midlandsmålet til Garborg og Flo ville ein nærma skriftbildet til talemålet ved å ta bort desse stumme t-ane som var i skriftmålet.

Martin Skjekkeland

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.