Den hippokratiske ed
Bysantisk manuskript fra 1100-tallet med den hippokratiske ed. Eden er grafisk utformet som et kors.
Den hippokratiske ed
Av /Biblioteca Vaticana.

Den hippokratiske ed, også kjent som legeløftet, er en ed som tradisjonelt er blitt avlagt av nyutdannede leger. Den regnes da som uttrykk for et etisk ideal, men er ikke juridisk bindende.

Faktaboks

Også kjent som

legeed, legeløftet, den hippokratiske ed

Avleggelse av et legeløfte er et rituale som praktiseres blant annet i Danmark og ved enkelte legeskoler i USA. Eden danner også basis for legeetikken som er utformet av Verdenslegeforeningen (World Medical Association).

Eden er fra det femte århundre fvt., og tilskrives gjerne Hippokrates. Eden ble i middelalderen grafisk utformet som et kors, og har siden vært en av de mest kjente greske tekstene innen medisinen. Teksten er blitt modifisert en rekke ganger.

Opphav

Hippokrates
Hippokrates var en gresk lege som har blitt kjent som «legekunstens far».
Hippokrates
Av /Wellcome Collection.

Den hippokratiske ed er sannsynligvis blitt til i Hellas i det femte århundret fvt., og tilskrives den greske legen Hippokrates. Den eldste kjente nedskrevne versjonen er fra det første århundret evt.

Hippokrates fra Kos (cirka 460–377 fvt.) – også kjent som «medisinens far» – har gjennom århundrene stått som den betydeligste representant for den tidlige skaperperiode i gresk oldtidsmedisin. Hans fortjeneste som lege var blant annet at han gjorde sine iakttagelser ved sykesengen, tenkte rasjonelt og vendte seg bort fra magi og trolldom i sin oppfatning av sykdom og behandling. Hans navn er knyttet til 72 skrifter om legekunst, dels vitenskapelige, dels som aforismer med generelle legeråd til allmenheten. Denne samlingen, som går under betegnelsen Corpus Hippocraticum, har ikke bare vært skrevet av Hippokrates selv. Kun et fåtall tilskrives ham, men viser likevel hvilken posisjon han hadde i oldtiden.

Eden har trolig sitt opphav i legeskolen i Knidos, en kystby i Lilleasia like sør for øya Kos, og har muligvis blitt til i sin første versjon allerede på 500-tallet fvt. Dens etiske innhold har dannet skole gjennom tidene, og selv om den altså neppe er forfattet av Hippokrates, har hans anseelse gjort det naturlig å regne den til Corpus Hippocraticum.

Eden

«Jeg sverger ved legeguden Apollon, ved Asklepios, Hygieia, Panakeia og alle guder og gudinner, og tar dem til vitne på at jeg skal overholde denne eden og kontrakten etter egen evne og vurdering.

Jeg skal ære ham som lærte meg denne kunsten som mine egne foreldre, og gi ham del i mine midler og hjelpe ham når han trenger det. Jeg skal regne hans avkom som mine egne brødre og lære dem denne kunsten hvis de ønsker å lære den, uten betaling og kontrakt. Jeg skal gi mine egne sønner, min lærers sønner og de elever som har underskrevet kontrakten og sverget i tråd med skikken blant leger, del i forskriftene, forelesningene og resten av undervisningen, men ingen andre.

Jeg skal bruke diett til de sykes beste etter egen evne og vurdering og avstå fra å skade eller gjøre urett. Jeg skal ikke gi noe dødelig legemiddel til noen eller gi råd om noe slikt. På samme måte skal jeg heller ikke gi noen kvinne fosterfordrivende middel. Jeg skal leve og utøve min kunst rent og fromt. Jeg skal ikke operere, ikke engang dem som lider av stein, men overlate det til dem som utfører slike handlinger. I de hus jeg kommer skal jeg komme til de sykes beste, og enhver bevisst urett eller skade skal ligge meg fjernt, og særlig seksuelt samvær med mann eller kvinne, fri eller slave. Det jeg måtte se eller høre under behandlingen eller også utenfor behandlingen ute blant folk, som ikke bør bringes videre, skal jeg tie om og regne som hellige hemmeligheter. Hvis jeg overholder denne eden og ikke bryter den, la meg bli æret for min livsførsel og min kunst av alle mennesker for alltid. Men hvis jeg bryter eden og sverger falskt, la det motsatte av dette skje.»

(Oversatt av Eirik Welo.)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hippokrates (2000) Om legekunsten. Oslo: De norske Bokklubbene.

Kommentarer (4)

skrev Helene Fæste

Hei, jeg lurer på hvilken versjon sitatet er hentet fra, Helene

svarte Svein Atle Skålevåg

Hei, eden siteres nå etter den norske oversettelsen av Eirik Welo, se litteraturlista for detaljer.

skrev Einar Kr. Holtet

Når var siste gang nyutdannede norske leger måtte avgi eden i Norge?

svarte Synøve Kamøy

Hei, Einar! Vår fagansvarlige sier at det er usikkert om leger i Norge noensinne har avlagt denne eden formelt. Vi skal prøve å finne nærmere ut av dette. MVH Synøve Kamøy, lege og medisinsk redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg