Halvkjemisk masse er et papirråstoff som fremstilles ved at trevirke eller planter gis en kortvarig kjemisk behandling. Dette svekker midtlamellen som holder fibrene sammen, og ved en etterfølgende mekanisk behandling spaltes vedstrukturen fortrinnsvis her. Dermed bevares fibrene langt bedre enn ved ren mekanisk fibrering.

Halvkjemisk masse av bjørk, osp og andre løvtrær brukes i ubleket tilstand til det bølgende midtsjiktet i bølgepapp, fluting. Som bleket masse brukes den også i kartong, finpapir og andre kvaliteter.

Masseutbyttet ligger i området 80–85 prosent, altså langt høyere enn ved full kjemisk oppslutning av veden. Dette skyldes at så lite av vedsubstansen blir oppløst. Dette er i utgangspunktet en ressursmessig fordel, men til gjengjeld vil avluten inneholde mindre organisk substans, og det er vanskelig å få lønnsomhet ved gjenvinning. Ved å bruke mindre mengder kjemikalier, øke temperaturen og å utnytte moderne raffinører, kan man øke masseutbyttet til omtrent 90–93 prosent. Disse massene, som ligger i grenseland mot de rene mekaniske massene, kalles ofte CTMP (forkortelse for Chemi–Thermo–Mechanical Pulp), og de har fått økende anvendelse på grunn av gode styrkeegenskaper og fordi de er lettere å bleke enn halvkjemisk masse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg