Gul monilia, sykdom på frukttrær forårsaket av sekksporesoppen Monilinia fructigena, med konidiestadiet Monilia fructigena. Den fører til en brun råte på fruktene, særlig senhøstes, og på lageret. På de råtne partiene bryter det frem gulaktige eller lysebrune sporeputer, som gjerne er ordnet ringformet omkring det punktet infeksjonen har funnet sted. Etter hvert brer råten seg til hele frukten, som til slutt tørker inn og blir brun; dette betegnes ofte som «mumier».

Soppen angriper oftest gjennom sår etter f.eks. insekter og skurvangrep, men kan vokse fra frukt til frukt når disse henger tett sammen. Den kan vokse gjennom fruktstilken og ned i grenen, hvor det da utvikles kreftlignende sår. Vanligst er angrep på plomme, men også kirsebær, eple og pære kan angripes. Det er forskjell i sortenes mottagelighet for sykdommen. Den gjør vanligvis liten skade, men varmt og fuktig vær den siste tiden under fruktmodningen fremmer angrep. Sykdommen bekjempes ved å fjerne angrepne frukter og sprøyte med et systemisk, forebyggende soppmiddel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.