Gul monilia er en sykdom på frukttrær forårsaket av sekksporesoppen Monilinia fructigena, med konidiestadiet Monilia fructigena. Den fører til en brun råte på fruktene, særlig senhøstes, og på lageret. På de råtne partiene bryter det frem gulaktige eller lysebrune sporeputer, som gjerne er ordnet ringformet omkring det punktet infeksjonen har funnet sted. Etter hvert brer råten seg til hele frukten, som til slutt tørker inn og blir brun. Dette betegnes ofte som «mumier».

Faktaboks

Uttale
gul monˈilia

Soppen angriper oftest gjennom sår etter for eksempel insekter og skurvangrep, men kan vokse fra frukt til frukt når disse henger tett sammen. Den kan vokse gjennom fruktstilken og ned i grenen, hvor det da utvikles kreftlignende sår. Vanligst er angrep på plomme, men også kirsebær, eple og pære kan angripes. Det er forskjell i sortenes mottagelighet for sykdommen. Den gjør vanligvis liten skade, men varmt og fuktig vær den siste tiden under fruktmodningen fremmer angrep. Sykdommen bekjempes ved å fjerne angrepne frukter og sprøyte med et systemisk, forebyggende soppmiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Gul monilia i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg