gravkiste (arkeologisk)

Artikkelstart

Gravkiste er innenfor arkeologi en kiste bygd av stein eller oppreiste heller og dekket av flate steiner. Gravkistene rommer én, sjeldnere flere begravelser. De finnes under flat mark, i gravhauger og i gravrøyser, og fra ulike tidsperioder: stein-, bronse- og jernalder.

Steinkister ble vanlige i steinalderens sluttperiode i Danmark og Sør-Sverige. I Norge kjennes de bare fra området rundt Oslofjorden. Størrelsen på kistene varierer – fra mannslange opptil 3–6 meter. De siste har vært nyttet for fellesbegravelser.

Senere finnes gravkistene i gravhauger eller gravrøyser fra eldre bronsealder. Hver kiste rommet oftest bare én begravelse. Den mest forseggjorte gravkiste fra eldre bronsealder i Skandinavia er funnet i en grav i Kivik i Skåne. Den er fremfor alt kjent for de rikt dekorerte steinhellene i graven.

I Norge er de mest forarbeidede gravkistene funnet i Mjeltehaugen på Sunnmøre, og i Regehaugene på Jæren. Den siste perioden med steinkister i Norge er tidsrommet 200–500-tallet evt, altså slutten av eldre jernalder. Kistene går i dette tidsrommet ofte under betegnelsen hellekister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg