grana padano

Grana padano er en italiensk ost som ligner på parmesan (parmigiano reggiano), men er mildere i smaken, da den gjerne lagres i kortere tid. Den ble først ystet i klostrene på Po-sletten rundt år 1100.

Faktaboks

Uttale
grˈana pad'ano
Etymologi

Osten kommer i tre varianter:

  • Grana Padano, som modnes i 9 til 16 måneder
  • Grana Padano oltre 16 mesi, som modnes mellom 16 og 20 måneder
  • Grana Padano Riserva, som modnes i 20 måneder eller mer.

Hver enkelt ost testes før salg, og skorpen brennmerkes ved godkjenning.

Opprinnelig var Grana en benevnelse på en gruppe italienske harde oster, hvorav de mest kjente er Parmigiano Reggiano og Grana Padano. I tidligere tider var det mange oster av samme type med benevnelsen Grana (Grana Lodigiano, Grana Emiliano, Grana Lombardo, og så videre). Siden 1954, i forbindelse med etableringen av en nasjonal geografisk opprinnelsesbeskyttelse (D.O.), har imidlertid Grana Padano hatt eneretten til bruk av Grana i navnet. Dette er også blitt videreført gjennom EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse PDO, som osten har hatt siden 1996.

Grana Padano ystes en gang per dag av rå kumelk, der kveldsmelken skummes før den blandes med morgenmelken. Fettinnholdet i tørrstoffet er minimum 32 prosent. Den tilvirkes i hjul på 24 til 40 kilo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg