parmigiano reggiano

Parmigiano reggiano kalles ofte parmesan, og brukes ofte i og på pastaretter.

Artikkelstart

Parmigiano reggiano er en italiensk kumelksost som er mest kjent under navnet parmesan. Den er opprinnelig fra Parma i Nord-Italia og ystes av , delvis skummet kumelk. Osten brukes særlig i matlaging og som strø på pastaretter.

Faktaboks

Også kjent som
parmesan, parmesanost

Osten er hard, kornet og smelter på tungen. Den formes som konvekse sylindere på minimum 30 kilo og lagres fra ett til to og et halvt år (noen ganger enda lenger) i kjølige, tørre kjellere før salg. Fettinnhold i tørrstoffet er 32 prosent.

Kvaliteter

Osten kvalitetssjekkes etter tolv måneders modning og får da eventuell godkjenning som parmigiano reggiano. Da kan den selges og har kvalitetsbenevnelsen fersk.

Etter 18 måneders modning får osten benevnelsen Ekstra. Oster som er modnet mellom 18 og 22 måneder får et rødt stempel, mellom 22 og 30 måneder et sølvfarget stempel, og over 30 måneder et gullfarget stempel.

Parmigiano reggiano ystes for det meste av melk fra den importerte ferasen Holstein, kjent for sin høye yteevne. Det arbeides med å bygge opp de opprinnelige kurasene Vacche Rosse (rødt fe) og Bianca Modenese (hvitt fe) som opprinnelig ga melk til ysting av osten.

Produksjonsområder

Osten produseres i provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena og deler av Mantua og Bologna i områder som ligger mellom elvene Po og Reno.

Parmigiano Reggiano har hatt den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen PDO siden 1996. Siden 2008 har også den franske benevnelsen Parmesan vært beskyttet i Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg