ganesaks

Fabrikkfremstilt ganesaks (kverkesaks) med lengde 20 cm. Foto av . Gjengitt med tillatelse

En ganesaks er et spesialredskap som brukes til å gane sild. Begge spissene på saksa er bøyd opp i en bue. En god del ganesakser ble laget av sauesakser, men etter hvert overtok fabrikkfremstilte ganesakser.

Faktaboks

Etymologi

første ledd av norrønt gan 'gap, skrik'

Også kjent som

verkesaks

Bruken

Ganesaks fra Namdalen som er laget av en sauesaks. Foto av . Gjengitt med tillatelse

Med denne saksa kan man gane eller verke sild, det vil si at man klipper eller skjærer bort en del av sildas gjeller, svelgdeler og innvoller.

Denne prosessen beskrives slik i et skrift fra Fiskeridirektoratet:

Ved ganing (norskganing) brukes en vanlig god kvass ganesaks så silda ikke rives i buken. Ved ganing/fullganing holdes silda i venstre hånd slik at den ligger med ryggen inn mot hånden. Ganesnittet må være så stort at det gir god bukåpning, samtidig som ganebeinet (kverken) fjernes så gjellene blir avdekket på undersiden. Dermed vil man få god utblødning og saltet/laken kommer til å virke hurtigere også innenfra.

I dag er det vanlig at man kapper hodet av silda for å fjerne innvollene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2018). Med angel og not. Fiskeutstyr ved kysten fra steinalder til motoralder, Museumsforlaget, Trondheim.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg