Bløgging, prosess hvor man skjærer fisken slik at blodet renner av den. Ifølge Fiskeridepartementets forskrift av 1. jan. 1987, gitt med hjemmel i lov av 28. mai 1959 om kvalitetskontroll med fisk og fiskevarer, skal bløgging utføres på en av følgende måter: overskjæring av blodåren fra hjertet til gjellene (overskjæring av kverken), ensnittsmåten, eller overskjæring av de to hovedblodårene fra gjellene på hver side av ryggbeinet (snitt under gjellelokk inntil ryggbein), tosnittsmåten, eller overskjæring av gjellebuene (for oppdrettsfisk).

All fisk skal tømmes for blod i takt med opptak. Følgende fiskearter og anvendelser er fritatt for bløgging: sild, brisling, lodde, makrell, pigghå, skate, marulk, uer, kolmule, vassild, skolest, ål og fisk til produksjon av mel og olje og dyrefôr. Likeledes er direktehåvet, notfanget sei under 58 cm (målt fra snutespiss til enden av spordens ytterste stråler) som skal brukes til salting og henging, fritatt for bløgging. Fisk som er død på redskap, skal også bløgges og holdes atskilt fra levende fanget fisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.