Bløgging er det å skjære fisk slik at blodet renner av den. Ifølge Nærings- og fiskeridepartementets forskrift av 1. september 2013 om kvalitet på fisk og fiskevarer, med hjemmel i matloven, skal fartøy som driver fangst av fisk som er påbudt bløgget, ha utstyr som ivaretar best mulig utblødning.

Bløgging kan utføres på en av følgende måter:

  • Overskjæring av kverken, kalt strupekutt
  • Overskjæring av blodåren fra hjertet til gjellene, kalt ensnittsmåten
  • Overskjæring av de to hovedblodårene fra gjellene på hver side av ryggbeinet (snitt under gjellelokk inntil ryggbein), kalt tosnittsmåten
  • Overskjæring av gjellebuene (for oppdrettsfisk)

All fisk skal tømmes for blod i takt med opptak. Følgende fiskearter og anvendelser er fritatt for bløgging: Breiflabb, brisling, hestemakrell, kolmule, lodde, makrell, pigghå, polartorsk, skate, sil, sild, strømsild, uer, vassild, skolest, øyepål, og ål. Direktehåvet, notfanget sei under 58 cm (målt fra snutespiss til enden av spordens ytterste stråler) som skal brukes til salting og henging, er også fritatt for bløgging.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.