Fiskere bløgger fisk ombord på båt.
Andrei Kåsereff fra Grense Jakobselv og Olaf Grasdal (til høyre) fra Møre i bløgging på M/T Håja. Bilde fra Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms.
Av /Digitalt Museum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Bløgging er det å skjære fisk slik at blodet renner av den. Ifølge Nærings- og fiskeridepartementets forskrift av 1. september 2013 om kvalitet på fisk og fiskevarer, med hjemmel i matloven, skal fartøy som driver fangst av fisk som er påbudt bløgget, ha utstyr som ivaretar best mulig utblødning.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt blóðga

Bløgging kan utføres på en av følgende måter:

  • Overskjæring av strupen (kverken), kalt strupekutt
  • Overskjæring av blodåren fra hjertet til gjellene, kalt ensnittsmåten
  • Overskjæring av de to hovedblodårene fra gjellene på hver side av ryggbeinet (snitt under gjellelokk inntil ryggbein), kalt tosnittsmåten
  • Overskjæring av gjellebuene (for oppdrettsfisk)

All fisk skal tømmes for blod i takt med opptak. Følgende fiskearter og anvendelser er fritatt for bløgging: Breiflabb, brisling, hestemakrell, kolmule, lodde, makrell, pigghå, polartorsk, skate, sil, sild, strømsild, uer, vassild, skolest, øyepål, og ål. Direktehåvet, notfanget sei under 58 cm (målt fra snutespiss til enden av spordens ytterste stråler) som skal brukes til salting og henging, er også fritatt for bløgging.

I norsk havbruk er det også krav om at fisken bløgges før den slaktes og eventuelt bearbeides eller pakkes. I havbruk kan bløgging skje ved slakteriet umiddelbart etter at fisken tas opp fra en ventemerd, eller ombord på en bløggebåt, som bløgger fisken ved oppdrettsanlegget. Bløggebåter er spesialiserte frakteskip som bløgger fisken med bløggemaskiner, og som frakter den bløggede fisken fra fiskeoppdrettsanlegget til slakteriet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg