sauesakser
Øverst norsk sauesaks med smedmerke. Under saks som er importert fra Storbritannia. Spissene står litt opp i forhold til håndtaket.
sauesakser

En sauesaks er en saks som brukes til å klippe ullen av sauer med.

Saksen er smidd av ett eller flere stykker flatt stål. Lengden på tradisjonelle sakser er ca. 25 cm. Ullen klippes mellom de sakseslipte knivbladene når det fjærende håndtaket klemmes sammen.

Nå for tiden er den tradisjonelle sauesaksen lite brukt; i det moderne landbruket har elektriske klippemaskiner for lengst tatt over.

Historikk

Saks fra eldre jernalder
Saks fra eldre jernalder fra ukjent sted, nå i Kulturhistorisk museum, Oslo.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Sauesaksen er et redskap som har holdt seg relativt uendret i over tusen år. Går vi tilbake til jernalderen, vil vi finne at denne saksetypen var enerådende og ble brukt både til tekstilarbeid og saueklipping.

Det er funnet flere hundre sakser i norske graver fra jernalderen. De minste saksene stammer fra kvinnegraver, de største fra mannsgraver. Saksene fra jernalderen har forholdsvis lengre håndtak og kortere knivblad enn de moderne sauesaksene. En viss utvikling fant sted i yngre jernalder, idet bøylen bak ble ringformet og håndtaket avrundet som på moderne sauesakser.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Audun Dybdahl: Fra ull og lin til klær. Arbeidsmåter og redskaper på Innherred. Steinkjer 1988.
  • Jan Petersen: Vikingetidens redskaper. Oslo 1951.
  • Oluf Rygh: Norske Oldsager. Christiania 1885.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg