Galatere er på gresk det samme som keltere. Galaterne kom fra Gallia på 300–200-tallet fvt., herjet fra Donaus munning til Mellom-Hellas og dro i 278 over til Lilleasia. De herjet i Lilleasia, men i 230 ble de tvunget av Pergamons konge Attalos 1 til å bosette seg i øvre Frygia, mellom elvene Sangarios og Halys. Dette landet fikk navnet Galatia.

Faktaboks

Uttale
galˈatere

Romerne beseiret galaterne i 189 fvt., og Galatia lå deretter først under Pergamon, senere under Pontos, inntil det i 85 fvt. ble romersk protektorat og i 25 fvt. romersk provins.

Til galaternes menighet skrev Paulus et brev som kalles Galaterbrevet.

Ifølge kirkefaderen Hieronymus talte galaterne ennå keltisk rundt 400 evt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jon Wikene Iddeng

Galaterne hører snarere inn under Romersk historie, som jeg har ansvar for, enn bysantinsk historie. Jeg har nemlig et eget oppslagsord på Galatia der som jeg nå har oppdatert og tatt med noe herfra også. Foreslår derfor at denne strykes fra leksikonet og at eventuelle lenker hit, istedenfor lenkes til Galatia.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg