furukorsnebb

Loxia pytyopsittacus, furukorsnebb. Foto fra: Oulanka nationalpark, Finland

Loxia pytyopsittacus, furukorsnebb. Foto fra: Asserbo Plantage, Nordsjælland, Danmark

Furukorsnebben er en fugleart i finkefamilien.

Faktaboks

også kjent som:

Loxia pytyopsittacus

engelsk: parrot crossbill

Beskrivelse

Furuskorsnebben er 18 cm, litt større og med kraftigere nebb enn grankorsnebb, som den lett forveksles med. En tommelfingerregel er at hvis nebbet er like høyt som det er langt, så er det furukorsnebb. Nebbet hos korsnebbene er karakteristisk ved at over- og undernebbet krysser forbi hverandre.

Gamle hanner er oransjerøde, mens hunnene og unge hanner er gulgrønne. Ungfugler er grå med kraftig streket underside. Det viktigste kjennetegnet både hos grankorsnebb og furukorsnebb er det store nebbet hvor over- og undernebbet krysser forbi hverandre.

Lokkelåten minner om grankorsnebben, men er dypere og hardere; "typp, typp, typp". Sangen består avtriller og lavmælt kvidder med lokkelydlignende toner.

Næring

Furuskorsnebben er spesialist på å hente ut konglefrø fra kongler, spesielt furukongler. Den kan også plukke smågrus på grusveier. Det er for å male opp maten.

Formering

Furukorsnebben legger egg og aler fram unger på vinteren, mens det ennå er rikelig med frø på trærne. Reiret består av små kvister, gress, barnåler og mose og plasseres på ei furugrein. De to til fire eggene ruges av hunnen i ca. 14 dager før de klekkes.

Ungene mates først bare av hannen. Når ungene er større mates de av begge foreldrene. De oppholder seg i reiret ca. 25 dager før de blir flygedyktige.

Utbredelse og bestand

Mens grankorsnebben er utbredt i den hele nordlige barskogsregionen, forekommer furukorsnebben bare i den vestlige del av Eurasia. Den forekommer primært i Norge, Sverige, Finland og de nordvestlige delene av Russland, samt i Estland og Latvia.

Furukorsnebben har forkjærlighet for furuskog og hekker uregelmessig i barskogområder her i landet, spesielt på Østlandet, i ytre deler av Vestlandet, Midt-Norge og spredt i Nord-Norge.

Bestanden varierer veldig fra år til år avhengig av frøsettingen hos bartrærne. Norsk Ornitologisk Forening vurderer bestanden i intervallet fra 2500 par til 25 000 par.

Trekk

Furukorsnebben er stand- og streiffugl. Den er mindre utpreget invasjonsfugl enn grankorsnebben, men kan i enkelte år foreta omfattende forflytninger som følge av stor bestandstetthet og lite næring. I slike år kan furukorsnebben av og til også observeres i Storbritannia, Belgia og Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg