Lesebrett, kalles også leseplate, mediebrett eller e-bokleser er en liten datamaskin som er spesielt laget for å lese elektroniske bøker og/eller aviser og magasiner. Lesebrettene utvikles stadig. Forskjellige e-bokhandler tilbyr forskjellige lesebrett.

Det mest kjente lesebrettet er Amazons Kindle som kom til Norge høsten 2009. Kindle Paperwhite heter det nyeste lesebrettet, som har innebygget overlys. Dette gjør det mulig å benytte brettet også i svak belysning, men uten at lyset skinner bakfra som i et nettbrett.

Andre lesebrett er Cybook Deluxe, som forhandles av det norske nettstedet Digitalbok.no. Cybook Orizon e-book reader er et annet lesebrett.

Den amerikanske bokhandelen Barnes & Noble har utviklet lesebrettet nook som er knyttet til nettbokhandelen bn.com. Sony har også et mye brukt lesebrett. Bokhandlene Norli og Libris tilbyr flere typer lesebrett, ett med elektronisk blekk fra PaperCaster Boox og et rimeligere som heter Sovos W950 med TFT/LCD skjerm.

Man er etter hvert kommet til å skille mellom lesebrett og nettbrett. Det siste er en komplett datamaskin med berøringsskjerm. Et nettbrett er langt mer enn et lesebrett; man kan koble seg til Internett, se bilder, se video, spille spill eller lese bøker, aviser eller blader.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. oktober 2011 skrev Per Kristian Bjørkeng

Denne artikkelen tar ikke inn over seg den nyskapte distinksjonen mellom lesebrett og nettbrett, og behandler dem som om de var det samme. Et lesebrett er primært konstruert for lesing av litteratur, og er basert på elektronisk papir. Eletronisk papir etterligner fysisk papir ved å være lesbart uten bakgrunnsbelysning. iPad (og andre nettbrett) kalles nettbrett fordi de har et utvidet bruksområde og også er velegnet til å vise websider og video. De kan også brukes til å lese bøker. Samtidig er selve kvaliteten på leseopplevelsen noe annerledes og lavere, siden skjermene på alle nettbrett er bakgrunnsbelyst. Det later til å være marked for både nettbrett og lesebrett i årene fremover, og begge har områder hvor de er mer velegnet enn alternativet.

28. oktober 2011 svarte Berit Røhne

Hei!
Du har rett i at vi ikke har tatt inn over oss distinksjonen mellom lesebrett og nettbrett. Jeg skal se nærmere på dette i løpet av en dag eller to, og rette det opp. Tusen takk for positivt innspill!
Hilsen Berit Røhne

28. oktober 2011 skrev Per Kristian Bjørkeng

Å kalle barnesandnoble for verdens største bokhandel er også en påstand det kan stilles spørsmål ved, ettersom Amazon opplagt er større, og ikke minst langt mer verdensomspennende.

28. oktober 2011 svarte Berit Røhne

Tatt til etterretning. Enig. Kutter ut "verdens største" i teksten. Verden forandrer seg!
Hilsen Berit Røhne

17. oktober 2012 skrev Mette Kjenneru

Ønsker meg en oppdatering av denne artikkelen ;)

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.