Lesebrett er en liten datamaskin som er spesialtilpasset for å lese e-bøker, aviser og magasiner. Lesebrett skiller seg fra nettbrett, som er en komplett datamaskin.

Lesebrett bruker e-blekk, en teknologi som har til hensikt å visuelt ligne papir, slik at øynene ikke blir trette etter timevis med lesning.

Skjermen, som har innebygget overlys, gjør det mulig å benytte brettet i sollys, men også i svak belysning, uten at lyset skinner bakfra som i et nettbrett.

Lesebrettene utvikles stadig. Forskjellige e-bokhandler tilbyr ulike lesebrett. Det mest kjente lesebrettet er Amazons Kindle som kom til Norge høsten 2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. oktober 2011 skrev Per Kristian Bjørkeng

Denne artikkelen tar ikke inn over seg den nyskapte distinksjonen mellom lesebrett og nettbrett, og behandler dem som om de var det samme. Et lesebrett er primært konstruert for lesing av litteratur, og er basert på elektronisk papir. Eletronisk papir etterligner fysisk papir ved å være lesbart uten bakgrunnsbelysning. iPad (og andre nettbrett) kalles nettbrett fordi de har et utvidet bruksområde og også er velegnet til å vise websider og video. De kan også brukes til å lese bøker. Samtidig er selve kvaliteten på leseopplevelsen noe annerledes og lavere, siden skjermene på alle nettbrett er bakgrunnsbelyst. Det later til å være marked for både nettbrett og lesebrett i årene fremover, og begge har områder hvor de er mer velegnet enn alternativet.

28. oktober 2011 svarte Berit Røhne

Hei!
Du har rett i at vi ikke har tatt inn over oss distinksjonen mellom lesebrett og nettbrett. Jeg skal se nærmere på dette i løpet av en dag eller to, og rette det opp. Tusen takk for positivt innspill!
Hilsen Berit Røhne

28. oktober 2011 skrev Per Kristian Bjørkeng

Å kalle barnesandnoble for verdens største bokhandel er også en påstand det kan stilles spørsmål ved, ettersom Amazon opplagt er større, og ikke minst langt mer verdensomspennende.

28. oktober 2011 svarte Berit Røhne

Tatt til etterretning. Enig. Kutter ut "verdens største" i teksten. Verden forandrer seg!
Hilsen Berit Røhne

17. oktober 2012 skrev Mette Kjenneru

Ønsker meg en oppdatering av denne artikkelen ;)

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.