Lesebrett er en liten datamaskin som er spesialtilpasset for å lese e-bøker, aviser og magasiner. Lesebrett skiller seg fra nettbrett, som er en komplett datamaskin.

Faktaboks

Også kjent som

leseplate, mediebrett, e-bokleser

engelsk e-reader

Lesebrett bruker e-blekk, en teknologi som har til hensikt å visuelt ligne papir, slik at øynene ikke blir trette etter timevis med lesning.

Skjermen, som har innebygget overlys, gjør det mulig å benytte brettet i sollys, men også i svak belysning, uten at lyset skinner bakfra som i et nettbrett.

Lesebrettene utvikles stadig. Forskjellige e-bokhandler tilbyr ulike lesebrett. Det mest kjente lesebrettet er Amazons Kindle som kom til Norge høsten 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (10)

skrev Per Kristian Bjørkeng

Denne artikkelen tar ikke inn over seg den nyskapte distinksjonen mellom lesebrett og nettbrett, og behandler dem som om de var det samme. Et lesebrett er primært konstruert for lesing av litteratur, og er basert på elektronisk papir. Eletronisk papir etterligner fysisk papir ved å være lesbart uten bakgrunnsbelysning. iPad (og andre nettbrett) kalles nettbrett fordi de har et utvidet bruksområde og også er velegnet til å vise websider og video. De kan også brukes til å lese bøker. Samtidig er selve kvaliteten på leseopplevelsen noe annerledes og lavere, siden skjermene på alle nettbrett er bakgrunnsbelyst. Det later til å være marked for både nettbrett og lesebrett i årene fremover, og begge har områder hvor de er mer velegnet enn alternativet.

svarte Berit Røhne

Hei!Du har rett i at vi ikke har tatt inn over oss distinksjonen mellom lesebrett og nettbrett. Jeg skal se nærmere på dette i løpet av en dag eller to, og rette det opp. Tusen takk for positivt innspill!Hilsen Berit Røhne

skrev Per Kristian Bjørkeng

Å kalle barnesandnoble for verdens største bokhandel er også en påstand det kan stilles spørsmål ved, ettersom Amazon opplagt er større, og ikke minst langt mer verdensomspennende.

svarte Berit Røhne

Tatt til etterretning. Enig. Kutter ut "verdens største" i teksten. Verden forandrer seg!Hilsen Berit Røhne

skrev Mette Kjenneru

Ønsker meg en oppdatering av denne artikkelen ;)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg