For å kunne bestemme geometriske egenskaper for et objekt ved målinger i bilder av objektet, er det nødvendig å kjenne den indre geometrien (form og dimensjon) i opptakskameraet. Dette gjøres ved en kamerakalibrering. Da er det mulig å rekonstruere det stråleknippet som dannet bildet i eksponeringsøyeblikket; bildets indre orientering.
Betegnelsen ytre orientering for opptaket angir opptakskameraets posisjonen og fotograferingsretningen i et romlig koordinatsystem. Ytre orientering har tidligere blitt utført i en trinnvis prosess i et stereoinstrument. I analoge stereoinstrumenter skjedde det på følgende måte: Bildene ble plassert i spesielle bildeholdere, og de to stråleknippenes form ble gjenskapt ved indre orientering. Ved gjensidig eller relativ orientering ble stråleknippene brakt til samme gjensidige beliggenhet som i fotograferingsøyeblikket, og dannet en tredimensjonal stereomodell av objektet som var likedannet med det fotograferte objektet. Til slutt ble stereomodellen gitt en absolutt orientering ved å sammenholde punkter på bakken med kjente koordinater med tilsvarende punkter i bildet. Etter absolutt orientering kunne en så måle i modellen, og ta ut data i ønsket form – som tegnete kart, profiler eller som digitale kartdata.
Digital fotogrammetri er i dag enerådende som metode. Et digitalt stereoinstrument (digital fotogrammetrisk arbeidsstasjon, DFA) brukes for orienteringsprosessen og målinger av geodata. DFA'ene bruker bildefiler fra digitale kameraer eller fra skanning av analoge bilder. Flere delprosesser er automatisert, og benytter bildeanalyse (matching) både i orienteringsprosessen (bl.a. aerotriangulering) og i datainnsamling (bl.a. terrengmodellering).
I dag benytter man direkte ytre orientering av bildene (strålebuntutjevning), med utgangspunkt i formler for sammenhengen mellom punkters målte bildekoordinater og gitte terrengkoordinater i en perspektivisk avbildning. Ved å ta i bruk satellittposisjonering og treghetsnavigasjon i flyet har man redusert behovet for punkt med gitte koordinater på bakken i orienteringsprosessen, og for enkelte formål klarer man seg helt uten. Kameraets posisjon og orientering i fotograferingsøyeblikket kan måles direkte og med en slik nøyaktighet at det snart kan erstatte tradisjonell ytre orientering.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.