fortrinnsrett (arbeidsrett)

Artikkelstart

Fortrinnsrett til ny ansettelseerrett til ny stilling i samme virksomhet, som arbeidstakere har hvis de er sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, for eksempel rasjonalisering.

Fortrinnsretten har hjemmel i arbeidsmiljøloven av 17. juni 2005, med hovedregler i § 14-2.

Forutsetninger

Forutsetningen for å gjøre fortrinnsrett gjeldende er at man er kvalifisert for den nye stillingen. Fortrinnsretten gjelder fra oppsigelsestidspunktet og til ett år fra oppsigelsesfristens utløp. Den gjelder også arbeidstakere som er midlertidig ansatt og som på grunn av virksomhetens forhold ikke får fortsatt ansettelse. Dette gjelder likevel ikke arbeidstakere i vikariat. Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten (§ 14-3).

Fortrinnsrett i statlig sektor

For statlig sektor følger det av statsansatteloven av 16. juni 2016 § 13 at deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Videre fremgår det av statsansatteloven § 24 at statsansatte som blir sagt opp på grunn av virksomhetens forhold (men ikke av noen annen grunn), har fortrinnsrett til annen passende stilling i staten. Forutsetningen er at vedkommende har vært ansatt i vedkommende statlige virksomhet i minst 12 måneder de siste to år. Fortrinnsretten gjelder også midlertidig ansatte og ansatte i åremåls- eller utdanningsstillinger. Hvis det er flere fortrinnsberettigede til samme statlige stilling, gjelder kvalifikasjonsprinsippet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg