formel

Artikkelstart

Formel er en en fast forbindelse av ord og/eller tegn som brukes i bestemte sammenhenger.

Faktaboks

Uttale
fˈormel
Etymologi
av latin

Som faste uttrykk er formlene knyttet til en bestemt sammenheng hvor de betyr noe spesielt. Eventyret åpner med åpningsformelen «Det var en gang». Tryllekunstneren bruker trylleformelen «Hokus pokus». I rettssaker og i religiøse sammenhenger brukes faste formler eller formularer som «Retten er satt» eller «Jeg døper deg» som er talehandlinger som får ting til å skje.

Formlene kan være sammentrengt med definerte tegn, som den kjemiske formelen for vann H2O eller den matematiske formelen for arealet til en sirkel A = πr2 .

Formel har også vært brukt i videre forstand om en fast måte å gjøre ting på, tilnærmet mønster, oppskrift, standard, rutine. Noen leksikonartikler er så standardiserte at de kan sies å ha et formelaktig preg.

Matematikk

En matematisk formel er et utsagn skrevet i matematikkens tegnspråk, hvor tegnene har en klar matematisk definisjon.

For eksempel er A = πr2 en formel for flateinnholdet av en sirkel med radius r.

Kjemi

En kjemisk formel beskriver en kjemisk forbindelse, det kan være hvilke atomer en kjemisk forbindelse består av, eller hvordan atomene er bundet sammen med kjemiske bindinger.

Molekylformelen for vann er H2O og viser at vannmolekylet består av to H-atomer og ett O-atom.

Strukturformelen for vannmolekylet er H-O-H. Den viser hvordan atomene i vannmolekylet er bundet sammen.

Fast uttrykk

Formler kan være en fast forbindelse av ord, en fast kort setning, talevending, brukt særlig ved visse seremonier, rettshandlinger eller lignende.

Noen formler er talehandlinger som får ting til å skje. For eksempel når en presten i den norske kirke døper et barn med å si «Jeg døper deg».

Noen formler er av bindende art. Brudeparet sier «Ja» til hverandre. En meddommer forsikrer retten om at hen vil opptre i tråd med retningslinjene med formelen «Det forsikrer jeg» eller «Det lovar eg».

I romerretten tilrettela prætor et tvistemål for dommeren ved hjelp av faste formulae.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg