Foot-lambert er en målenhet for luminans (lystetthet) som brukes i det amerikanske enhetssystemet for mål og vekt. Symbolet for foot-lambert er fL eller ft-L, og enheten er oppkalt etter den sveitsiske fysikeren Johann Heinrich Lambert.

Faktaboks

Også kjent som

fL, ft-L

En foot-lambert er definert som 1/π candela (cd) per kvadratfot (ft²).

\(\begin{equation} 1 f\!L = \frac{1}{\pi}\frac{cd}{ft^{2}} \end{equation}\)

SI-enheten for luminans er candela/kvadratmeter (cd/m²).

  • 1 fL = 3,426 cd/m²

Anvendelse

Foot-lambert brukes i USA, blant annet i filmindustrien for å måle lystettheten på en visningsskjerm fra en projektor. Hva som anses som en gunstig lystetthet er avhengig av konkurrerende lys i omgivelsene. I et mørkt rom (som i et kinolokale) anbefales en lystetthet i område 16–30 fL. Er visningsrommet moderat opplyst bør lystettheten økes til rundt 40 fL, og til 60 fL for høye nivåer av omgivelseslys.

Hvor stor lystettheten blir bestemmes av lysstrømmen og størrelsen på visningsskjermen.

Eksempel:

På en 220-tommers visningsskjerm som er 16 fot bred og 9 fot høy blir den samlede overflaten 144 kvadratfot. For en 16:9-projektor med 2000 lumen blir lystettheten 2000/144 = 13,9 fL. Hvis man reduserer skjermstørrelsen til 188 tommer (13 fot × 7,3 fot = 95 kvadratfot) øker lystettheten til: 2000/95 = 21 fL

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg