Finanspolitikk er et navn på den stabiliseringspolitikken som utøves gjennom statsbudsjettet. Finanspolitikken er i prinsippet det kraftigste virkemidlet moderne stater rår over til å styre etterspørselen i økonomien.

Ved å fastsette omfanget og sammensetningen av henholdsvis statsinntektene og statsutgiftene, påvirkes den økonomiske aktiviteten i landet og prisutviklingen, anvendelsen av landets ressurser og befolkningens inntektsfordeling.

Et ekspansivt budsjett kan stimulere produksjonen og drive prisene opp. Avgifter på forbruk kan frigjøre ressurser for investeringer. Høyere sosiale ytelser og skarpere beskatning kan jevne ut inntektsfordelingen.

Finanspolitikken er myndighetenes viktigste felt for styring av den økonomiske aktiviteten, men regjeringen og Stortinget har ofte begrensede muligheter for større endringer i det korte løp: Mange poster er bundet av lover og tidligere vedtak. Mange land har dessuten høy gjeld.

Det er derfor vanligere at pengepolitikken brukes til å stabilisere den økonomiske utviklingen på kort sikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg