De 40 riddere eller martyrer.
Et ikon fra ca. 1665 som viser legenden om de 40 riddere som ble utsatt for sterk kulde på isen. En soldat falt fra og bega seg inn i varmestuen: han døde. Vakten ble så imponert over trosstyrken til de andre soldatene, at han tok av seg klærne og sluttet seg til dem.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Førti riddere, 9. mars, var en katolsk kirkehøytid til minne om 40 romerske soldater som døde som martyrer i 320. Datoen for festen ble flyttet til 10. mars av pave Innocent 10 (1644–1655) for å gi plass til en annen helgen. Ved kalenderrevisjonen i 1969 ble dagen slettet fra den katolske generalkalenderen, men den kan fortsatt feires lokalt.

Legenden

Ifølge legenden var 40 kristne soldater stasjonert i Sebaste i Armenia, da den østromerske keiseren Licinius i år 320 forlangte at alle kristne skulle avsverge sin tro. Da soldatene nektet, ble de pisket og torturert, men de ga ikke etter. Det ble da bestemt at de skulle ligge uten klær natten over på på et islagt vann. Soldatene overlevde den kalde natten, men ble drept dagen etter ved at lemmene deres ble brukket. Likene ble så brent og aske og knokler kastet i elven. Levningene deres ble imidlertid plukket opp av noen geistlige og begravd med stor ære.

Spor av kulten i Norge

Datoen 9. mars er knapt nok avmerket på norske primstaver; dagen har nok ikke hatt noen særlig religiøs betydning her. Over hele landet var det en forestilling om at slik været var på denne dagen, slik skulle det bli de følgene 40 dagene. I Sør-Norge ble det sagt at om det var frost på denne dagen, skulle det bli 40 frostnetter om våren. I Østerdalen het det at om solen skinte så lenge på de 40 ridderes dag at man kunne sale en hest, ville det bli et godt år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Alver, Brynjulf (1981). Dag og merke. Folkeleg tidsrekning og merkedagstradisjon. Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg