eskeskilpadder

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Eskeskilpadder er en reptilslekt i familien sumpskilpadder. Slekten består av seks nord-amerikanske arter, utbredt fra Mexico til det sørlige Ontario, Canada. Eskeskilpaddene er karakterisert ved et høyt, hvelvet ryggskjold, som blir 13-20 centimeter langt. Bukskjoldet er delt i to bevegelige deler ved hjelp av et hengsel. Ved fare kan dyrene trekke hodet og beina inn under skjoldene og lukke seg fullstendig inne ved hjelp av hengslene – som i en eske, derav slektens navn. Unge individer har vekstringer i ryggskjoldet, men disse slites ned med alderen. Tærne er delvis dekket av svømmehud.

Faktaboks

Også kjent som

Terrapene; engelsk: Box turtles

Fem av de seks artene lever i Mexico, to i USA og én av dem går så vidt inn i Canada. De benytter mange ulike habitater, men lever hovedsakelig på land (med unntak av én art). Fuktig skogsmark er leveområde for flere av artene, den ene kan også treffes i halvørken. Mange av artene viser en negativ bestandsutvikling og regnes som truet.

Lengst sør er eskeskilpaddene aktive året rundt, men i nord graver de hulrom i bakken for hibernering. De er altetende. Invertebrater, som insekter, tusenbein, snegler og muslinger, er viktige elementer i kosten. I enkelte bestander har man vist at 30-90 prosent av dietten består av plantekost, inkludert frukter.

Normal kullstørrelse er 1-7 egg. I nordlige områder legger den større kull, men har bare ett kull i året. I sør er kullstørrelsen mindre, men hver hunn kan til gjengjeld legge flere kull årlig. Eggene er 2-4 centimeter lange og veier 5-11 gram. Gjennomsnittlig levealder er 50 år, men den kan bli over 100 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg