sumpskilpadder

Rødøreterrapin, Trachemys scripta elegans.
Rødøreterrapin
Av /Shutterstock.

Emys orbicularis, europeisk kjerrskilpadde. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Artikkelstart

Sumpskilpadder er en reptilfamilie i ordenen skilpadder. Den tilhører underordenen halsgjemmere og har et relativt flatt ryggskjold, og føtter med svømmehud mellom de frie tærne, som er forsynt med spisse, krumme klør. Bukskjoldet er stort og hos enkelte arter delt i en fremre og en bakre del ved hjelp av et bevegelig hengsel. Sumpskilpadder blir rundt 11–80 centimeter lange og holder til i sjøer, elver og sumper, enkelte også i brakkvann.

Faktaboks

Også kjent som
Emydidae

Artene har et variert fødevalg. Ofte er yngre dyr mer utpregete rovdyr, mens eldre dyr spiser mer planteføde. Flere arter er utrydningstruet, vanligvis som følge av habitatødeleggelse, men også som følge av overbeskatning. Familien omfatter en rekke arter som er populære hobbydyr, blant annet rødøreterrapin, som med menneskets hjelp har spredt seg over store deler av verden.

Det er i dag anerkjent 54 arter fordelt på to underfamilier. Etter at asiasumpskilpaddene ble utskilt som egen familie, Geoemydidae, er sumpskilpaddefamilien rent amerikansk, med utbredelse fra Canada til sentrale deler av Sør-Amerika og Vestindia. De eneste naturlig forekommende artene utenfor Amerika er europeisk kjerrskilpadde, som i den varme, postglasiale tiden var alminnelig i Danmark og Sør-Sverige og hvor man stadig finner rester av den i avleiringer, og den sicilianske kjerrskilpadden E. trinacris. Kjente amerikanske arter er flekkskilpadde og gullskilpadde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg