energivekster

Artikkelstart

Energivekster er vekster som plantes eller sås for å nyttes som bioenergi. Energivekster kan omdannes til varme ved brenning, eller (for oljevekster) til flytende biodrivstoff.

På skogsmark og tidligere dyrket mark er hurtigvoksende poppel og andre pilearter aktuelle energivekster i et nordisk klima; på jordbruksland i hevd ulike gressarter, samt oljevekstene raps og rybs.

Dyrking av energivekster er omdiskutert i mange land, da vekstene konkurrerer med jordbruksvekster for matproduksjon. Dette gjelder for eksempel bruk av korn for energiformål i EU og dyrking av sukkerrør for framstilling av biodrivstoff i Brasil. I Indonesia, Malaysia og andre regnskogsland er store områder med regnskog ryddet for å anlegge oljepalmeplantasjer for produksjon av biodrivstoff.

Salicornia bigelovii er en plante som trives i salte omgivelser, og dermed kan utnytte områder som man tidligere ikke har kunnet utøve jordbruk på. Ifølge en oversikt fra FNs landbruksorganisasjon FAO finnes det i verden over 300 millioner hektar med saltforurenset jord. Dette er jord som i dag ikke kan brukes til produksjon av mat eller planter til biomasse. I fremtiden kan det kanskje være mulig å produsere store mengder biodrivstoff fra planter som Salicornia bigelovii.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg