Energivekster, vekster som plantes eller sås for å nyttes som bioenergi. På skogsmark og tidligere dyrket mark er hurtigvoksende poppel og andre pilearter aktuelle energivekster i et nordisk klima; på jordbruksland i hevd ulike gressarter, samt oljevekstene raps og rybs. Energivekster kan omdannes til varme ved brenning, eller (for oljevekster) til flytende biodrivstoff.

Dyrking av energivekster er omdiskutert i mange land, da vekstene konkurrerer med jordbruksvekster for matproduksjon. Dette gjelder f.eks. bruk av korn for energiformål i EU og dyrking av sukkerrør for framstilling av biodrivstoff i Brasil. I Indonesia, Malaysia og andre regnskogsland er store områder med regnskog ryddet for å anlegge oljepalmeplantasjer for produksjon av biodrivstoff.

Salicornia bigelovii er en plante som trives i salte omgivelser, og dermed kan utnytte områder som man tidligere ikke har kunnet utøve jordbruk på. Ifølge en oversikt fra FNs landbruksorganisasjon FAO, finnes det i verden over 300 millioner hektar med saltforurenset jord. Dette er jord som i dag ikke kan brukes til produksjon av mat eller planter til biomasse. I fremtiden kan det kanskje være mulig å produsere store mengder biodrivstoff fra planter som Salicornia bigelovii.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.