Emmentaler, den berømte og opprinnelige "sveitserost" som lages i fjellene i det sentrale Sveits, opprinnelig i dalen Emmental og på Bernplatået. Kjent fra 1200-tallet, og nå Sveits' viktigste ost. Tilvirkes på rundt 200 landsbymeierier. Etterligninger produseres i de fleste land. 

Osten ystes av smaksmessig førsteklasses rå kumelk (ikke silofôr) og formes til sylindere med diameter fra 80 til 100 cm og høyde fra 16 til 27 cm og med en vekt fra 75 til 120 kg.

Osten modnes fra fire til 12 måneder, men noen ganger lenger. Smaken er fruktig uten skarphet. Den har store hull, som dog ikke bør være for store og sitte for tett. Fettinnholdet i tørrstoffet er minst 45 %. Osten, under benevnelsen Emmentaler Switzerland, har den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP.

Emmentaler er en vanlig ingrediens i ostefondue.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.