Sveitsiske Emmentaler
Sveitsiske Emmentaler
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Emmentaler er den berømte og opprinnelige «sveitserosten», som lages i fjellene i det sentrale Sveits, opprinnelig i dalen Emmental og på Bernplatået. Den har vært kjent fra 1300-tallet og er nå Sveits' viktigste ost, som tilvirkes på rundt 200 landsbymeierier. Etterligninger produseres i de fleste land.

Faktaboks

Uttale
ˈemmentaler

Osten tilvirkes av kumelk og formes til sylindere med diameter fra 80 til 100 cm og høyde fra 16 til 27 cm og med en vekt fra 75 til 120 kilo. Som fôr for melkekyrne er kun gress og høy tillatt.

Osten modnes fra fire til tolv måneder, men noen ganger lenger. Smaken er fruktig uten skarphet. Den har store hull, som dog ikke bør være for store og sitte for tett. Hullene formes av at ystemelken tilsettes propionsyrebakterier. Fettinnholdet i tørrstoffet er minst 45 prosent. Osten, under benevnelsen Emmentaler Switzerland, har den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP.

Emmentaler er en vanlig ingrediens i ostefondue.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg