ekstrasolar planet - resultater

I desember 2009 var det registrert 409 ekstrasolare planeter, hvor de fleste har likhetstrekk med Jupiter. De har trolig vært gasskjemper («jupitere»). I den senere tid er det også annonsert funn av langt mindre legemer, med masser i underkant av ti ganger Jordens. Disse jordlignende eksoplanetene kan være svært forskjellige. Noen later til å være tørre uten atmosfære, mens andre kan ha mye mer vann og gasser enn Jorden. I en beboelig sone vil det kunne være flytende vann på overflaten, og dermed er muligheten for liv til stede.

Letingen etter eksoplaneter har i gitt flere interessante resultater; bl.a. meldte NASA i februar 2007 at Spitzer-romobservatoriet (skutt opp 25. august 2003) for første gang hadde klart å identifisere signaturer av molekyler i atmosfæren på ekstrasolare planeter, gasskjempene HD 189733b ca. 370 · 109 kilometer borte i stjernebildet Vulpecula (Reven) og HD 209458b ca. 904 · 109 kilometer unna i stjernebildet Pegasus. I november samme år annonserte NASA at det med bakketeleskoper var oppdaget en femte planet i bane rundt 55 Cancri, en stjerne med nesten samme masse og alder som Solen, 41 lysår borte.

13. november 2008 meldte NASA at Hubble-romteleskopet har tatt det første bildet i synlig lys av en ekstrasolar planet. Planeten, som har fått navnet Fomalhaut b og går i bane rundt stjernen Fomalhaut. Stjernen ligger 25 lysår borte i stjernebildet Piscis Australis (Sørlige fisk). Planeten har en masse på omkring tre ganger Jupiters.

Fomalhaut har vært en kandidat for planetjakt helt siden NASAs IRAS (Infrared Astronomical Satellite) i begynnelsen av 1980-årene oppdaget gjenværende mengder støv rundt stjernen.

I 2004 tok koronagrafen i høyoppløsningskameraet på Hubble-romteleskopets Advanced Camera for Surveys det første bildet i synlig lys av regionen rundt Fomaldehaut. På bildet kunne man tydelig se en ring av protoplanet-materiale med en utstrekning på omkring 34,6 milliarder kilometer og med en skarp indre avgrensning. Ringen kan minne om kuiperbeltet som omgir Jorden.

Hubble-astronomen Paul Kalas ved University of California og kolleger startet observasjonener av Fomalhaut i 2001. De mente at ringen var gravitasjonpåvirket av en planet mellom stjernen og den indre kanten. Indirekte bevis kom da Hubble påviste at ringen ikke er konsentrisk med stjernen. Ringens markerte indre avgrensning passer dessuten godt til en planet som «gjeter» ringpartiklene.

Nå har altså Hubble-romteleskopet fotografert et lyspunkt som ligger 2,9 milliarder kilometer innenfor ringens indre kant. Resultatet er rapportert i 2008, i 14. november utgaven av tidsskriftet Science.

Observasjoner gjort av romteleskopet med 21 måneders mellomrom viser at objektet beveger seg i en bane rundt stjernen. Det befinner seg 17,2 milliarder kilometer fra Fomalhaut, eller omkring ti ganger avstanden Solen-Saturn i vårt eget solsystem. Planeten er mer lyssterk enn forventet i forhold til størrelsen, noe som kan antyde at den har et Saturn-lignende ringsystem av is og støv som reflekterer sollys.

Fremtidige observasjoner i infrarødt skal prøve å avsløre om det finnes vanndamp i planetens atmosfære.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg