eksamenstrekk

Artikkelstart

I videregående opplæring trekkes elevene ut til eksamen etter bestemte regler. Reglene for hvor mange fag elevene på de ulike utdanningsprogram og trinn skal trekkes i, er beskrevet i Udir-1-2009.

I det første året på studieforberedende utdanningsprogram skal cirka 20 prosent av elevene trekkes ut til eksamen i ett fag, skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk. I enkelte læreplaner åpnes det for at elevene kan trekkes ut i både skriftlig og muntlig.

Alle elever på det andre året på studieforberedende utdanningsprogram skal trekkes ut til eksamen i ett fag, skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk. I enkelte læreplaner åpnes det for at elevene kan trekkes ut i både skriftlig og muntlig.

På det tredje og avsluttende året av studieforberedende utdanningsprogram skal alle elever opp til obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål eller samisk som førstespråk. Eksamen i norsk sidemål er trekkfag. Dette gjelder også fagene norsk for elever med samisk som førstespråk, samisk som andrespråk, finsk som andrespråk og tegnspråk tekstskaping.

Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag.

I tillegg til obligatorisk eksamen i norsk hovedmål eller samisk som førstespråk skal elevene på studiespesialiserende utdanningsprogram trekkes ut til skriftlig eksamen i to fag. Elevene skal også trekkes ut til én muntlig, praktisk eller muntlig-praktisk eksamen. I enkelte programområder er det mulig å velge en fordypning som gjør det umulig å tilfredsstille kravet til antall skriftlige eksamener. I disse tilfellene kan skriftlige eksamener erstattes med muntlige eller muntlig-praktiske eksamener. I regelverket understrekes det at dette kun skal benyttes dersom det ikke er mulig å oppfylle kravet til antall skriftlige eksamener.

Tredjeårselever på utdanningsprogram for idrettsfag skal trekkes ut til eksamen i tre fag, skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk. Minst ett trekkfag skal være innen programområde for idrettsfag.

Når det gjelder yrkesfaglige utdanningsprogram, skal andreårselever opp til en obligatorisk tverrfaglig eksamen i programfag. I tillegg skal cirka 20 prosent av elevene på første og andre år trekkes ut til eksamen i ett fag. Andelen på 20 prosent skal sees over en toårsperiode.

Elever som tar påbygging til generell studiekompetanse tilsvarende videregående skoles tredje år, skal opp til obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål eller samisk som førstespråk.

Eksamen i norsk sidemål er trekkfag. Dette gjelder også fagene norsk for elever med samisk som førstespråk, samisk som andrespråk, finsk som andrespråk og tegnspråk tekstskaping.

Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag. I tillegg til den obligatoriske eksamenen skal elevene trekkes ut til én skriftlig eksamen, og én muntlig eller muntlig-praktisk eksamen.

Alle elever på studieforberedende tredje videregående innen naturbruk og studieforberedende tredje videregående innen medier og kommunikasjon skal opp til en obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål eller samisk som førstespråk, og en obligatorisk eksamen i felles programfag innen naturbruk eller medier og kommunikasjon.

Eksamen i norsk sidemål er trekkfag. Dette gjelder også fagene norsk for elever med samisk som førstespråk, samisk som andrespråk, finsk som andrespråk og tegnspråk tekstskaping.

Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag. I tillegg til de to obligatoriske eksamenene skal elevene trekkes ut til eksamen i ytterligere ett fag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg