I videregående opplæring trekkes elevene ut til eksamen etter bestemte regler. Reglene for hvor mange fag elevene på de ulike utdanningsprogram og trinn skal trekkes i, er beskrevet i Udir-1-2009.

På vg1 studieforberedende utdanningsprogram skal cirka 20 prosent av elevene trekkes ut til eksamen i ett fag, skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk. I enkelte læreplaner åpnes det for at elevene kan trekkes ut i både skriftlig og muntlig.

Alle elever på vg2 studieforberedende utdanningsprogram skal trekkes ut til eksamen i ett fag, skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk. I enkelte læreplaner åpnes det for at elevene kan trekkes ut i både skriftlig og muntlig.

På vg3 studieforberedende utdanningsprogram skal alle elever opp til obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål eller samisk som førstespråk. Eksamen i norsk sidemål er trekkfag. Dette gjelder også fagene norsk for elever med samisk som førstespråk, samisk som andrespråk, finsk som andrespråk og tegnspråk tekstskaping.

Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag.

I tillegg til obligatorisk eksamen i norsk hovedmål eller samisk som førstespråk skal elevene på studiespesialiserende utdanningsprogram trekkes ut til skriftlig eksamen i to fag. Elevene skal også trekkes ut til én muntlig, praktisk eller muntlig-praktisk eksamen. I enkelte programområder er det mulig å velge en fordypning som gjør det umulig å tilfredsstille kravet til antall skriftlige eksamener. I disse tilfellene kan skriftlige eksamener erstattes med muntlige eller muntlig-praktiske eksamener. I regelverket understrekes det at dette kun skal benyttes dersom det ikke er mulig å oppfylle kravet til antall skriftlige eksamener.

Vg3-elever på utdanningsprogram for idrettsfag skal trekkes ut til eksamen i tre fag, skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk. Minst ett trekkfag skal være innen programområde for idrettsfag.

Når det gjelder yrkesfaglige utdanningsprogram, skal vg2-elever opp til en obligatorisk tverrfaglig eksamen i programfag. I tillegg skal cirka 20 prosent av elevene på vg1 og vg2 trekkes ut til eksamen i ett fag. Andelen på 20 prosent skal ses over en toårsperiode.

Elever som tar påbygging til generell studiekompetanse vg3, skal opp til obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål eller samisk som førstespråk.

Eksamen i norsk sidemål er trekkfag. Dette gjelder også fagene norsk for elever med samisk som førstespråk, samisk som andrespråk, finsk som andrespråk og tegnspråk tekstskaping.

Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag. I tillegg til den obligatoriske eksamenen skal elevene trekkes ut til én skriftlig eksamen, og én muntlig eller muntlig-praktisk eksamen.

Alle elever på studieforberedende vg3 innen naturbruk og studieforberedende vg3 innen medier og kommunikasjon skal opp til en obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål eller samisk som førstespråk, og en obligatorisk eksamen i felles programfag innen naturbruk eller medier og kommunikasjon.

Eksamen i norsk sidemål er trekkfag. Dette gjelder også fagene norsk for elever med samisk som førstespråk, samisk som andrespråk, finsk som andrespråk og tegnspråk tekstskaping.

Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag. I tillegg til de to obligatoriske eksamenene skal elevene trekkes ut til eksamen i ytterligere ett fag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.