I grunnskole og videregående opplæring trekkes elevene ut til eksamen etter bestemte regler. Reglene for hvor mange fag elevene på de ulike utdanningsprogram og trinn skal trekkes i, bestemmes av Utdanningsdirektoratet. Kommunene har ansvar for trekk i grunnskolen og fylkeskommunene for videregående opplæring.

Ungdomstrinnet

ungdomstrinnet skal alle elever trekkes til én skriftlig sentralt gitt eksamen i matematikk, norsk eller engelsk og en lokalt gitt muntlig eller muntlig-praktisk eksamen.

Videregående opplæring

I videregående opplæring varierer eksamenstrekk ut fra type utdanningsprogram og om det er studieforberedende eller yrkesfaglig retning.

Studieforberedende

På første året (Vg1) på studieforberedende, skal omtrent 20 prosent av elevene trekkes ut til eksamen i ett fag. Det andre året (Vg2) skal alle elever trekkes ut i ett fag. Det tredje og siste året (Vg3) skal alle elever ha eksamen i skriftlig hovedmål (norsk hovedmål eller samisk som førstespråk). I tillegg skal elevene på Vg3 studieforberedende trekkes ut til skriftlig eksamen i to fag og én muntlig, praktisk eller muntlig-praktisk eksamen (gjelder programområde språk, samfunnsfag og økonomi) eller tre fag skriftlig, muntlig, praktisk eller muntlig-praktisk hvorav minst ett er formgivningsfag (gjelder programområde formgivningsfag).

Andre utdanningsprogram

Når det gjelder andre utdanningsprogram i videregående opplæring, blir elevene trukket ut til eksamen i tre fag i skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk hvorav minst ett er innenfor programområdet idrettsfag (gjelder utdanningsprogram for idrettsfag), i to fag i skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk i tillegg til én obligatorisk muntlig-praktisk eksamen innenfor programområdet musikk, dans og drama (gjelder utdanningsprogram for musikk, dans og drama), i tre fag i skriftlig, muntlig, praktisk eller muntlig-praktisk hvorav minst ett er innenfor programområdet for kunst, design og arkitektur (gjelder utdanningsprogram for kunst, design og arkitektur) og i eksamstrekk i tre fag i skriftlig, muntlig, praktisk eller muntlig-praktisk hvorav minst ett er innenfor programområdet for medier og kommunikasjon (gjelder utdanningsprogram for medier og kommunikasjon).

Yrkesfag og på bygg

Når det gjelder yrkesfaglige utdanningsprogram, skal alle elever på Vg1 og Vg2 opp til en obligatorisk tverrfaglig eksamen i programfag. I tillegg skal omtrent 20 prosent av elevene (over to år) trekkes ut til eksamen i ett fag.

Det er også regler for trekk for Vg3 påbygg, utdanningsprogram elektrofag, landbruk og Vg4 påbygg til generell studiekompetanse.

Elever med fritak for vurdering i skriftlig norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag.

Eksamen i norsk sidemål er trekkfag. Dette gjelder også fagene norsk for elever med samisk som førstespråk, samisk som andrespråk, finsk som andrespråk og tegnspråk tekstskaping.

Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag. I tillegg til den obligatoriske eksamenen skal elevene trekkes ut til én skriftlig eksamen, og én muntlig eller muntlig-praktisk eksamen.

Alle elever på studieforberedende tredje videregående innen naturbruk og studieforberedende tredje videregående innen medier og kommunikasjon skal opp til en obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål eller samisk som førstespråk, og en obligatorisk eksamen i felles programfag innen naturbruk eller medier og kommunikasjon.

Eksamen i norsk sidemål er trekkfag. Dette gjelder også fagene norsk for elever med samisk som førstespråk, samisk som andrespråk, finsk som andrespråk og tegnspråk tekstskaping.

Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag. I tillegg til de to obligatoriske eksamenene skal elevene trekkes ut til eksamen i ytterligere ett fag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg