ekornnøtt

Gul ekornnøtt (Rhizopogon luteolus) danner mykorrhiza med furu. Foto: Klaus Høiland, Finland, Kuusamo.
.
Lisens: fri

Ekornnøtt er en soppslekt i rekken stilksporesopper.

Faktaboks

Også kjent som
Rhizopogon

Karakteristikk

Ekornnøtt har underjordiske, knollformede fruktlegemer 0,5–8 cm i diameter. De er gulbrune eller hvite til rosa, småkamrede inni.

Utbredelse

Det finnes 4 arter i Norge. Av disse er gul ekornnøtt forholdsvis vanlig i barskog.

Levevis

Alle artene i slekten danner sopprot (mykorrhiza) med bartrær.

Spredning

Dyr som ekorn og skogmus graver opp fruktlegemene og spiser dem. Sporene transporteres uskadde gjennom tarmen, og på den måten sprer soppene seg.

Utnyttelse

Ingen av artene er matsopp.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Boletales
Familie Suillaceae
Slekt Ekornnøtter Rhizopogon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg