Gul ekornnøtt (Rhizopogon luteolus) danner mykorrhiza med furu.
.
Lisens: fri

Ekornnøtt er en slekt av sopper i rekken stilksporesopper.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rhizopogon
Beskrevet av
Elias Magnus Fries

Beskrivelse og levevis

Ekornnøtt har underjordiske, knollformede fruktlegemer som er 0,5–8 cm i diameter. De er gulbrune eller hvite til rosa, småkamrede inni. Ekornnøtt er i slekt med rørsoppene, men har spesialisert seg til underjordisk tilværelse og spredning med dyr (se under). Alle artene i slekten danner sopprot (mykorrhiza) med bartrær.

Utbredelse

Det finnes fire arter av ekornnøtt i Norge. Av disse er gul ekornnøtt forholdsvis vanlig i barskog.

Spredning

Soppene sprer seg hovedsaklig ved hjelp av dyr som ekorn og skogmus, som graver opp fruktlegemene og spiser dem. Sporene transporteres uskadde gjennom tarmen, og på den måten sprer soppene seg.

Utnyttelse

Ingen av artene er matsopp.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ekornnøtt
Rhizopogon
Artsdatabanken-ID
56138
GBIF-ID
2524218

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg