Ekornnøtt er en soppslekt i rekken stilksporesopper

Ekornnøtt har underjordiske, knollformede fruktlegemer 0,5–8 cm i diameter. De er gulbrune eller hvite til rosa, småkamrede inni.

Det finnes 4 arter i Norge. Av disse er gul ekornnøtt forholdsvis vanlig i barskog.

Alle artene i slekten danner sopprot (mykorrhiza) med bartrær.

Dyr som ekorn og skogmus graver opp fruktlegemene og spiser dem. Sporene transporteres uskadde gjennom tarmen, og på den måten sprer soppene seg.

Ingen av artene er matsopp.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Boletales
Familie Suillaceae
Slekt Ekornnøtter Rhizopogon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.