Allerede på 1970- og 1980-tallet ble det konkurrert i arkadespill som Space Invaders, hvor spillerne prøvde å slå hverandres rekorder. I noen tilfeller ble det organisert turneringer med mindre premier. Likevel var det var først med internetts framvekst i 1990-årene at det vokste frem et e-sportmiljø som kan minne om det vi kjenner i dag. Særlig ble det dannet konkurransepregede miljøer sentrert rundt skytespillene i Quake-serien. Det ble holdt større turneringer hvor dyktige spillere fikk konkurrere mot hverandre i disse spillene, og for første gang kunne deltakerne vinne premier av en viss verdi om de fikk en god plassering.
Strategispillet StarCraft: Brood War er kanskje det fremste eksempelet på et tidlig e-sportspill. Fra sent på 1990-tallet og utover på 2000-tallet vokste det fram en enorm popularitet rundt spillet, spesielt i Sør-Korea. Konkurransemiljøet rundt spillet ble stadig større, og etter hvert begynte de første profesjonelle lagene å organisere seg. Sør-Korea var også tidlig ute med å ha dedikerte TV-kanaler for e-sport. Flere av de beste spillerne fikk stjernestatus i hjemlandet, og hadde store tilhengerskarer. Den kanskje mest profilerte av disse spillerne er Lim Yo-hwan, også kjent under kallenavnet «BoxeR», som er en av de mest suksessrike e-sportsutøverne i historien.
World Cyber Games (WCG) var lenge en sentral arena for e-sport, og var en årlig begivenhet fra 2000 til 2013. Etter å ha blitt arrangert i Sør-Korea frem til 2003, endret arrangementet vertsnasjon fra år til år og holdt konkurranser i flere ulike spill. World Cyber Games sluttet å arrangere mesterskap etter 2013, men startet opp igjen i 2019.
Da StarCraft II: Wings of Liberty ble lansert i 2010, økte oppslutningen rundt e-sport svært raskt i Europa og Nord-Amerika. Først nå begynte flere land å oppleve tendenser som minnet om populariteten StarCraft hadde hatt i Sør-Korea. Andre spill har siden overgått StarCraft II i popularitet, deriblant Counter-Strike: Global Offensive og League of Legends. I juli 2013 ble det klart at den amerikanske regjeringen anerkjenner League of Legends som en sport, noe som i sin tur har ført til at profesjonelle spillere kan søke om idrettsvisum. Canadiske Danny Le ble i august 2013 offisielt den første profesjonelle e-sportsutøveren som fikk et slikt visum.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.