spillkonsoll

Spillkonsollen PlayStation 4, med spillkontroller.
Sony.

En spillkonsoll er en elektronisk maskin som er dedikert til å la brukeren spille dataspill. Spillkonsoller kobles som regel til en ekstern skjerm hvor spillets grafikk fremvises, og bruker et kontrollsystem som gjør det mulig å styre spillet. Mange konsoller er stasjonære, men noen er håndholdte med innebygd skjerm. Noen eksempler på spillkonsoller er PlayStation 4, Nintendo Switch og Nintendo 3DS.

De fleste spillkonsoller er lukkede plattformer. Det vil si at alle spill som gis ut på dem, må godkjennes av konsollprodusenten. Samtidig er det vanlig at konsollprodusenten produserer eller finansierer enkelte spill som kun gis ut til deres konsoll. Slike spill blir gjerne kalt konsolleksklusiver.

Den første spillkonsollen het Magnavox Odyssey og ble gitt ut i 1972. Siden den gang har spillkonsoller kommet i såkalte «konsollgenerasjoner», som betegner spillkonsoller som dominerer markedet innenfor et bestemt tidsrom. Vi er for tiden i åttende konsollgenerasjon, som består av Wii U, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Nintendo 3DS og PlayStation Vita.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg