Dvergjamne
Dvergjamne. De runde, gulaktige sporehusene i øvre del inneholder småsporer, mens de grønnere, litt kantete sporehusene lenger ned inneholder storsporer. Estenstadmarka, Fuglmyra.
Dvergjamne
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Dvergjamne. Til høyre et sporebærende skudd med ulike typer sporer lokalisert øverst og nederst på skuddet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dvergjamne er en karsporeplante i dvergjamnefamilien. De opprette skuddene er tre til ti centimeter høye og har sporehus på oversida av de små bladene. Dvergjamne finnes over det meste av landet til høyt opp i fjellet, men trenger fuktig mark og kalkholdig jordsmonn.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Selaginella selaginoides
Beskrevet av
(L.) P.Beauv. ex Mart. og Franz Paula von Schrank
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Dvergjamne har krypende stengler som vanligvis ligger nede i jorda eller torva. Fra de krypende stenglene stiger de gulgrønne, fertile skuddene opp av bakken. Disse skuddene er mellom tre og ti centimeter høye og består av en ugreina stengel med smalt trekanta blader. Bladene har spisse tenner i kantene. Bladene er ganske jevnt fordelt rundt stengelen og blir kun noen millimeter lange.

De fertile skuddene utgjør plantenes strobili og sporehusene sitter på oversida bladene, men er ikke samla i tette aks som hos stri kråkefot. I motsetning til de fleste karsporeplanter har dvergjamne heterospori som betyr at det finnes to typer sporer; storsporer og småsporer. Sporehusene med storsporer har kun fire sporer i tetrader, mens det er mer enn hundre småsporer i de kulerunde sporehusene.

Utbredelse

Dvergjamne er avhengig av kalkholdig, fuktig jordsmonn. Plantene finnes i myr, fuktig slåttmark, ved kilder og myrlendt skog. Arten er utbredt i hele landet til høyt opp i fjellet der jordsmonnet er høvelig. Verdensutbredelsen er tempererte til arktiske områder rundt Arktis.

Systematikk

Dvergjamne har en overflatisk likhet med arter i kråkefotfamilien som lusegras og kråkefot-arter og ble tidligere antatt å være nærest beslekta med disse. Nyere forskning tyder på at de nærmeste slektningene er brasmegrasfamilien som også er heterospore.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dvergjamne
Selaginella selaginoides
Tidligere vitenskapelig navn
Selaginella ciliata (Lam.) Opiz, Selaginella spinulosa A.Braun, Lycopodium selaginoides L.
Artsdatabanken-ID
103862
GBIF-ID
2688197

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg