duit

Hollandsk duit fra 1753.

Av .
Lisens: public domain

Duit er en eldre nederlandsk kobbermynt. Den ble preget både i Nederland og i Nederlandsk India (Ostindia). Duit var den mynten i Nederland med lavest verdi, og var i hovedsak i bruk på 1600-tallet og 1700-tallet.

Faktaboks

Uttale
døyt
Også kjent som

deut

Verdien av én duit tilsvarte to penninger. Mot andre nederlandske mynter var:

1 duit = ⅛ stuiver = ¹⁄₁₆₀ gylden

I myntloven av 1816 ble det nederlandske pengesystemet konvertert til et desimalsystem. Nederlandsk gylden ble da inndelt i 100 cent. De gamle myntene, inkludert duiten, ble tatt ut av sirkulasjon omtrent 30 år senere.

I Ostindia gikk det 120 duiter på en rupi. Duiten ble preget i store mengder for Det hollandsk-ostindiske kompani (Verenigde Oostindische Compagnie), særlig på 1700-tallet. Det skal ha vært rundt fire milliarder duit i sirkulasjon i Ostindia rundt 1850. Her var verdien av 1 duit = ¼ stuiv. For å hindre smugling ble disse myntene merket, slik at de bare var gyldige i Ostindia.

Myntens navn har gitt opphav til uttrykket «ikke en døyt».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • von Schrötter, Fr. (1930). Wörterbuch der Münzkunde, Berlin.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg