Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, amerikansk drone med stor operasjonshøyde og lang flytid (HALE, High Altitude Long Endurance) til bruk for etterretning, overvåkning og rekognosering (ISR, Intelligence Surveillance Recoinassance).

Norge er blant 13 NATO-land som i 2012 besluttet å kjøpe fem RQ-4B Global Hawk Block 40 som skal driftes av NATO, disse er planlagt å være i drift fra 2017.

Utviklet av Ryan Aeronautical, kjøpt opp av Northrop Grumman i mars 1998, fløy RQ-4 Global Hawk første gang 28. februar 1998, levert til det amerikanske flyvåpenet for evaluering fra 1999, brukt operativt fra 2001.

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

av U.S. Air Force photo/Master Sgt. Scott T. Sturkol. fri

Global Hawk flyr normalt et pre-programmert tokt, og er således ikke fjernstyrt under flygning, men overvåkes fra bakken av en pilot og en systemoperatør som får all informasjon i sanntid ved hjelp av datalink, har ansvaret for å koordinere toktet med andre elementer, og kan endre kurs og detaljer ved toktet etter behov. Systemet har og et tredje mannskapsmedlem, en pilot som har ansvaret for å starte opp og lande Global Hawk.

Global Hawk er utstyrt med et satellittnavigasjonssystem, et integrert sensorsystem som er under stadig utvikling men består grunnleggende av elektro-optiske og infrarøde sensorer, og er drevet av en Rolls-Royce turbofanmotor. Vingespenn 39,85 m, lengde 14,48 m, maksimal startvekt 14 628 kg, marsjfart 574 km/t, største operasjonshøyde 60 000 fot (18 288 m), rekkevidde 16 112 km (spesifikasjoner for RQ-4B Global Hawk Block 30).

MQ-4C Triton er en overvåkingsvariant, BAMS (Broad Area Maritime Surveillance), under utvikling for den amerikanske marinen, med planlagt innledende operativ status fra 2015. Den amerikanske marinen har planlagt å anskaffe 68 MQ-4C Triton, som skal brukes i samarbeid med flåten av bemannede P-8 Poseidon patruljefly.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.