Global Hawk er en amerikansk drone med stor operasjonshøyde og lang flytid (HALE, High Altitude Long Endurance) til bruk for etterretning, overvåkning og rekognosering (ISR, Intelligence Surveillance Recoinassance).

RQ-4 Global Hawk ble utviklet av Ryan Aeronautical, som ble kjøpt opp av Northrop Grumman i mars 1998. RQ-4 Global Hawk fløy første gang 28. februar 1998, ble levert til det amerikanske flyvåpenet for evaluering fra 1999 og tatt i bruk fra 2001.

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

av U.S. Air Force photo/Master Sgt. Scott T. Sturkol. fri

Global Hawk flyr normalt et pre-programmert tokt, og er således ikke fjernstyrt under flygning, men overvåkes fra bakken av en pilot og en systemoperatør som får all informasjon i sanntid ved hjelp av datalink, har ansvaret for å koordinere toktet med andre elementer og kan endre kurs og detaljer ved toktet etter behov. Systemet har og et tredje mannskapsmedlem, en pilot som har ansvaret for å starte opp og lande Global Hawk.

Global Hawk er utstyrt med et satellittnavigasjonssystem, et integrert sensorsystem som er under stadig utvikling, men består grunnleggende av elektro-optiske og infrarøde sensorer, og er drevet av en Rolls-Royce turbofanmotor.

Spesifikasjoner for varianten RQ-4B Global Hawk Block 30:

  • Vingespenn: 39,85 meter
  • Lengde: 14,48 meter
  • Maksimal startvekt: 14 628 kilogram
  • Marsjfart: 574 kilometer i timen
  • Største operasjonshøyde: 60 000 fot (18 288 meter)
  • Rekkevidde: 16 112 kilometer

MQ-4C Triton er en overvåkingsvariant, BAMS (Broad Area Maritime Surveillance), utviklet for den amerikanske marinen og tatt i bruk fra 2018. Den amerikanske marinen har planlagt å anskaffe i alt 68 MQ-4C Triton, som skal brukes i samarbeid med flåten av bemannede P-8 Poseidon patruljefly.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.