fag- og forskningsbibliotek

Artikkelstart

Fag- og forskningsbibliotek er bibliotek som er en del av et universitet eller en høyskole, et forskningsinstitutt eller en annen offentlig eller privat institusjon. Fag- og forskningsbibliotekene er opprettet for å gi tjenester til studenter, lærere, forskere eller ansatte ved den institusjonen biblioteket er en del av.

I 2016 hadde fag- og forskningsbibliotekene nærmere 17 millioner fysiske bøker og periodika. Det var 1,6 millioner utlån. Bruken av digitale dokumenter øker, og disse utgjorde over 30 millioner nedlastninger. Også undervisningsaktiviteten øker, og dette året var det 111000 deltakinger. Antall besøk var 9,5 millioner.

De aller fleste fagbibliotek i Norge registrerer sitt materiale i samkatalogen Oria.no, og de deltar i internasjonalt samarbeid. Det er derfor lett å anskaffe materiale som ikke finnes i eget bibliotek.

Nasjonalbiblioteket er statens utviklingsorgan som skal bidra til å utforme en nasjonal bibliotekpolitikk for offentlige fag- og forskningsbibliotek. Denne rollen var tidligere tillagt Riksbibliotektjenesten (fram 2003) og ABM-utvikling (fram 2010). I tillegg koordinerer Universitets- og Høgskolerådets Bibliotekutvalg tiltak for bibliotekene i universitets- og høgskolesektoren.

Eksterne lenker

Statistisk sentralbyrå. Fag- og forskningsbibliotek

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg