Fag- og forskningsbibliotek, bibliotek som er en del av et universitet eller en høyskole, et forskningsinstitutt eller en annen offentlig eller privat institusjon. Fag- og forskningsbibliotekene er opprettet for å gi tjenester til studenter, lærere, forskere eller ansatte ved den institusjonen biblioteket er en del av. Det er ca. 320 fag- og forskningsbiblioteker i Norge med samlinger på til sammen ca. 32 mill. fysiske enheter og et samlet årlig utlån på ca. 4,5 mill. enheter (2009).

Nasjonalbiblioteket er statens utviklingsorgan som skal bidra til å utforme en nasjonal bibliotekpolitikk for offentlige fag- og forskningsbibliotek. Denne rollen var tidligere tillagt Riksbibliotektjenesten (fram 2003) og ABM-utvikling (fram 2010). I tillegg koordinerer Universitets- og Høgskolerådets Bibliotekutvalg tiltak for bibliotekene i universitets- og høgskolesektoren. De aller fleste fagbiblioteker registrerer sitt materiale i samkatalogen Oria.no. Det er derfor lett å lokalisere og låne inn materiale som ikke finnes i eget bibliotek.

Norske fag- og forskningsbiblioteker deltar også i samarbeid over landegrensene i det internasjonale nettverket av fag- og forskningsbiblioteker. Det drives et utstrakt standardiseringsarbeid for å gjøre bibliotekkataloger over hele verden tilgjengelig via Internett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.