Fag- og forskningsbibliotek er bibliotek som er en del av et universitet eller en høyskole, et forskningsinstitutt eller en annen offentlig eller privat institusjon. Fag- og forskningsbibliotekene er opprettet for å gi tjenester til studenter, lærere, forskere eller ansatte ved den institusjonen biblioteket er en del av.

I 2016 hadde fag- og forskningsbibliotekene nærmere 17 millioner fysiske bøker og periodika. Det var 1,6 millioner utlån. Bruken av digitale dokumenter øker, og disse utgjorde over 30 millioner nedlastninger. Også undervisningsaktiviteten øker, og dette året var det 111000 deltakinger. Antall besøk var 9,5 millioner.

De aller fleste fagbibliotek i Norge registrerer sitt materiale i samkatalogen Oria.no, og de deltar i internasjonalt samarbeid. Det er derfor lett å anskaffe materiale som ikke finnes i eget bibliotek.

Nasjonalbiblioteket er statens utviklingsorgan som skal bidra til å utforme en nasjonal bibliotekpolitikk for offentlige fag- og forskningsbibliotek. Denne rollen var tidligere tillagt Riksbibliotektjenesten (fram 2003) og ABM-utvikling (fram 2010). I tillegg koordinerer Universitets- og Høgskolerådets Bibliotekutvalg tiltak for bibliotekene i universitets- og høgskolesektoren.

Statistisk sentralbyrå. Fag- og forskningsbibliotek

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.