Fag- og forskningsbibliotek, bibliotek som er en del av et universitet eller en høyskole, et forskningsinstitutt eller en annen offentlig eller privat institusjon. Fag- og forskningsbibliotekene er opprettet for å gi tjenester til studenter, lærere, forskere eller ansatte ved den institusjonen biblioteket er en del av. Det er ca. 320 fag- og forskningsbiblioteker i Norge med samlinger på til sammen ca. 32 mill. fysiske enheter og et samlet årlig utlån på ca. 4,5 mill. enheter (2009).

Nasjonalbiblioteket er statens utviklingsorgan som skal bidra til å utforme en nasjonal bibliotekpolitikk for offentlige fag- og forskningsbibliotek. Denne rollen var tidligere tillagt Riksbibliotektjenesten (fram 2003) og ABM-utvikling (fram 2010). I tillegg koordinerer Universitets- og Høgskolerådets Bibliotekutvalg tiltak for bibliotekene i universitets- og høgskolesektoren. De aller fleste fagbiblioteker registrerer sitt materiale i samkatalogen Oria.no. Det er derfor lett å lokalisere og låne inn materiale som ikke finnes i eget bibliotek.

Norske fag- og forskningsbiblioteker deltar også i samarbeid over landegrensene i det internasjonale nettverket av fag- og forskningsbiblioteker. Det drives et utstrakt standardiseringsarbeid for å gjøre bibliotekkataloger over hele verden tilgjengelig via Internett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.