Magnetbånd er et lagringsmedium for masselagring av data som brukes til sikkerhetskopiering, arkivering og transport. For privatpersoner har magnetbånd blitt erstattet av minnepinner, CD, DVD, eksterne harddisker og skylagring. For servere og i bedriftsmarkedet benyttes fortsatt magnetbånd i form av kassetbåndlager til sikkerhetskopiering og arkivering på grunn av lave kostnader.

Faktaboks

Uttale
magnˈetbånd

De store spolene som ble brukt fra 1960-årene er i dag i hovedsak erstattet av kassettbåndlager. Båndet har et magnetiserbart belegg. Små magneter skrives i belegget for å representere binære tegn, 0 og 1. Verdien avgjøres av magnetens retning. Skriving og lesing skjer gjennom et skrive-/lesehode mens båndet passerer i stor fart, og hvert skrive-/lesehode følger et spor på båndet.

Magnetbåndet er et sekvensielt medium, det vil si at for å finne en bestemt fil, må man lese alle foranstående filer fra båndets start. Magnetbånd er derfor lite egnet når filer skal leses i tilfeldig rekkefølge. Stor kapasitet i forhold til pris gjør mediet attraktivt når store datamengder skal oppbevares sikkert over tid. Nye data må skrives etter data som allerede er skrevet. Hvis data i en fil blir endret, må hele filen skrives på nytt for å ta vare på endringen. En kan ikke endre noe midt inne i det som allerede er skrevet.

Magnetbåndstasjoner og roboter

Magnetbåndstasjoner leser av og skriver magnetbånd. I mange tiår ble ruller med magnetbånd satt inn og tatt av båndstasjonen manuelt. Båndet måtte spoles tilbake før det kunne tas av. Håndtering av magnetbånd var en viktig grunn til at datasentre måtte eller burde ha døgnkontinuerlig bemanning.

Etter hvert som magnetbånd på kassett fikk bedre kapasitet i perioden 1970 til 1990, tok de over for de åpne båndspolene. Kassettene gjorde det mulig å automatisere montering og demontering. Magnetbåndrobotene sto også for oppbevaringen av kassettene. Robotene gjorde magnetbånd tilgjengelig, uavhengig av datasentrets bemanning, og en kilde til feil ble borte. Det hendte at operatøren monterte feil bånd, og følgene kunne bli uopprettelige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg