Statue av gudinnen Durga senkes i elven Hooghly ved slutten av Durga Puja i Kolkata

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Durga er en av de viktigste formene av hinduismens store gudinne. Durga fremstilles som en vakker og sterk kvinne. Hennes ridedyr er løven, og hun er utstyrt med forskjellige våpen som hun bruker i kampen mot krefter som truer den gode og ordnede verden, som er gudenes og menneskenes hjem.

Faktaboks

Også kjent som
sanskrit 'Den uovervinnelige'

I den indiske gudelæren er hun Shivas hustru, men i det religiøse liv opptrer hun oftest alene, uten noen annen gud ved sin side. I teksten Devimahatmya (Hyllest til Gudinnen), som er hinduismens viktigste gudinnetekst, hylles hun som verdensaltet og universets høyeste guddom. Det fortelles at hun bare kan gifte seg med en mann som er hennes like, men siden hun er verdensaltet, brahman, er det ingen som kan måle seg med henne. Hun forblir derfor alene.

Durga identifiseres også med materien verden er laget av, prakriti, og universets kraft, shakti. Alle kvinner har noe av Durgas shakti-kraft, ifølge Devimahatmya, så de er alle litt henne. Utallige templer er viet Durga, og hun er utvilsomt blant de mest populære gudene i hinduismen, også i dag. En stor Durga-fest feires om høsten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacobsen, Knut A. Hyllest til Gudinnen: Visjon og tilbedelse av hinduismens store gudinne. Oslo: Emilia, 2007.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg