dåhjortjakt

Dåhjort forekommer i området rundt Hankø og noen andre lokaliteter i Østfold. Et og annet streifdyr kommer inn fra Sverige. Arten er observert så langt nord som Trysil. Den holdes også i innhegninger flere steder i landet, både på Østlandet og i Sogn og Fjordane.
Dåhjort
Bukk av arten europeisk dåhjort (Dama dama).
Dåhjort
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Dåhjortjakt er jakt på hjortedyret dåhjort (også kalt dådyr). Jakten regnes som storviltjakt.

Jakttid

Kan jaktes i hele landet i perioden 25. september til 23. desember.

Jaktformer

Dåhjort er et utpreget flokkdyr.
/iStock.

Dåhjortjakt drives hovedsakelig som smygjakt og posteringsjakt. Ettersom hjorten er mye i bevegelse gjennom døgnet kan man ved god lokalkunnskap smyge seg på skuddhold.

På noen større gods i Skåne har man jaktet fra vogn. Jegeren kjører da med hest og vogn med kusk. Når han får øye på en flokk hjort, hopper han av vogna på motsatt side av hjortene befinner seg, og vogna ruller videre. I skjul for dyrene kan han så bestemme seg for hvilket av dem han skal skyte.

Drivjakt er heller ikke uvanlig. Man jager gjerne av små «såter» med hensyn til vindretning og dyrenes vaner. Dåhjort opptrer helst i flokk, og enslige dyr kommer sjeldnere. De beveger seg ganske rykkvis, iblant i full fart før de stanser og står stille før et nytt utras. Man bør ikke velge poster ved veier, for dyrene stanser ofte opp før den for å lytte. Deretter setter de av gårde i full fart, og skudd blir vanskelig. Inne i skogen langs kjente trekk er en bedre plass.

Driverne kan gå med ganske store luker mellom seg, uten altfor mye støy. Mye lyd får bare dyrene til å slå bakover, eller flokkene sprer seg.

Det forekommer også jakt med kortbeinte, drivende hunder, som for eksempel dachshund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg