dachshund

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Dachshund, tidligere kalt grevlinghund, er en tysk, kortbent jakthundrase. Dachsen ble tidligere antatt å stamme fra kortbente, egyptiske hunder avbildet blant annet i kongegravene i Luxor. Dachshunden kan også være en variant av tyske pinschere med normal benlengde.

Faktaboks

Uttale
daks-
Etymologi
av tysk ‘grevling’

De korte bena er oppstått som en mutasjon som senere ble selektert for fordi de gjorde hunden langsomtjagende og egnet som hihund. Dachshunden brukes også som sporhund etter såret vilt.

I de senere år er dachshunden blitt populær som selskapshund i hele den vestlige verden, men brukes også mye som jakthund i Norge.

Typer og beskrivelse

Dachshunden finnes i tre størrelsesvarieteter: dachshund, dvergdachshund og kanindachshund. Alle finnes i tre hårlagsformer: kort-, lang- og strihåret.

Brystomfanget, målt like bak skuldrene ved minst fylte 15 måneder, avgjør hvilken størrelsesvarietet hunden tilhører:

  1. kanindachshund mindre enn 30 centimeter
  2. dvergdachshund 30–35 centimeter,
  3. dachshund mer enn 35 centimeter.

Dachsen kjennetegnes av å være lav, lang, muskuløs, kraftig og meget bevegelig. Den har et langt, markert, høyt båret hode, lett hvelvet skalle, ubetydelig stopp, lett konveks neserygg og mørkt brune til rødbrune øyne. Rygglinjen er sterk vannrett, og forbrystet er markert med kraftig brystben og lang brystkasse. Halen er ganske kort og lavt båret.

Dachs har kort, lang eller stri pels som kommer i ulike farger. Det er den langhårede som kommer i flest fargevarianter.

  1. Ensfarget: Rød; rødgul; gul; alle med eller uten sorte stikkelhår.
  2. Tofarget: "Black and tan". Dypsort eller brun med rustbrune eller gule tegninger over øynene, på siden av snute og underleppe, på innsiden av ørene, på forbryst, på inn- og baksiden av bena, på potene, rundt anus og ut på halens underside.
  3. Flekket (merle; stripet/tigret): Grunnfargen er alltid den mørkeste fargen (sort, rød eller grå).
Dachshund
Av /Norsk jaktleksikon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg