Dachshund Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Dachshund av P. Scott/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Dachshund, tidligere kalt grevlinghund, er en tysk, kortbent jakthundrase.

Dachsen ble tidligere antatt å stamme fra kortbente, egyptiske hunder avbildet blant annet i kongegravene i Luxor. Dachshunden kan også være en variant av tyske pinschere med normal benlengde.

De korte bena er oppstått som en mutasjon som senere ble selektert for fordi de gjorde hunden langsomtjagende og egnet som hihund. Dachshunden brukes også som sporhund etter såret vilt.

I de senere år er dachshunden blitt populær som selskapshund i hele den vestlige verden, men brukes også mye som jakthund i Norge.

Dachshunden finnes i tre størrelsesvarieteter: dachshund, dvergdachshund og kanindachshund. Alle finnes i tre hårlagsformer: kort-, lang- og strihåret.

Brystomfanget, målt like bak skuldrene ved minst fylte 15 måneder, avgjør hvilken størrelsesvarietet hunden tilhører:

  • kanindachshund mindre enn 30 centimeter
  • dvergdachshund 30–35 centimeter,
  • dachshund mer enn 35 centimeter.

Dachsen kjennetegnes av å være lav, lang, muskuløs, kraftig og meget bevegelig. Den har et langt, markert, høyt båret hode, lett hvelvet skalle, ubetydelig stopp, lett konveks neserygg og mørkt brune til rødbrune øyne. Rygglinjen er sterk vannrett, og forbrystet er markert med kraftig brystben og lang brystkasse. Halen er ganske kort og lavt båret.

Pelsen er ensfarget rødt eller gult med eller uten svarte stikkelhår, tofarget svart og rødt, eller brunt, grått eller hvitt med røde eller gule tegninger, flekket eller stripet med lysere bunnfarge og mørkere flekker eller striper, viltfarget rent svart og rent hvitt er uønsket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.