Cuba libre
Cuba libre inneholder lime, i motsetning til en rom og cola.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Cuba libre er en drink som består av lys rom, Coca-Cola og lime. Den var svært populær i siste halvdel av 1900-tallet.

Cuba libre er en såkalt highball, det vil si en drink med bare to ingredienser. Den er i likhet med de fleste highballs enkel å lage. International Bartenders Association bruker oppskriften 5 cl lys rom, 12 cl Coca-Cola og 1 cl limejuice, som serveres i et longdrinkglass med isbiter. Cuba libre forveksles ofte med drinken rom og cola, men sistnevnte inneholder ikke nødvendigvis limejuice.

Historien

The Andrew Sisters
The Andrew Sisters hadde en kjempehit i 1945 med sangen "Rum and Coca-Cola".
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Opprinnelsen til cuba libre er vag, men den har i hvert fall eksistert siden mellomkrigstiden. Cuba libre omtales i en amerikansk drinkbok fra 1928, første oppskrift står i Waldorf-Astoria Bar Book fra 1935, men interessant nok finner man ikke noe spor etter den i cubanske bøker før i 1939.

Men det fortelles mange gode historier om hvordan cuba libre skal ha oppstått. Én kjent historie beskriver hvordan en amerikansk offiser gikk inn på en bar på Cuba i 1898 under den spansk-amerikanske krigen, og bestilte rom, Coca-Cola og lime til seg og sine kubanske kamerater. Glass ble hevet, og skåltalen var kort og fyndig: Por Cuba libre! (For et fritt Cuba!) Slik skal en klassiker ha blitt født.

Historien er god og kommer i flere varianter, men alt tyder på at dette bare er fiksjon og god markedsføring. Til tross for at kombinasjonen rom og Coca-Cola var velkjent, var det ingen som hadde hørt om denne historien før i 1966. Da dukket historien om cuba libre opp i helsides annonser for romprodusenten Bacardi, året etter at Bacardi og Coca-Cola hadde inngått en samarbeidsavtale.

Som markedsføring var kampanjen en suksess. Verden hadde Cubakrisen friskt i minne, og cuba libre endte som en av de virkelig store drinkene i siste halvdel av 1900-tallet. I dag er den mindre vanlig på cocktailmenyene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev David A. Tørre

Hei! Er det rett å kalle cuba libre en highball? Den inneholder jo tre ingredienser, ikke to. Er det snakk om hovedingredienser snarere enn ingredienser? Beste hilsen David

svarte Arnt Steffensen

Hei David, veldig bra spørsmål. Det kommer litt an på hvor formell man skal være. Jeg tror nok vi skal regne hovedingredienser (brennevin + blandevann). I barbransjen omtales Cuba Libre som en highball, der garnityret (lime) spiller en viktig rolle. Det blir på samme måte som highballen Tom Collins kommer med en skive sitron. Men spørsmålet ditt er interessant og herlig nerdete, så jeg tar en liten runde i bransjen og hører hva de sier. Beste hilsen, Arnt

svarte Arnt Steffensen

Hei David. Etter konsultasjon med litteraturen og en liten høringsrunde hos bl. a Norsk Bartender Forening, er konklusjonen at Cuba Libre er en highball, og at ingrediensen lime teller som garnityr. Beste hilsen, Arnt

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg