Cochrankjel
Teknisk tegning som viser den interne strukturen av en cochrankjel. Nederst står brennkammeret med kuppel, og over dette står vannkammeret med kuppel. Røykrørene ligger vannrett i vannkammeret.
Av /Bentley, Sketches of Engine and Machine Details.

Cochrankjel er en type dampkjel som ble produsert av Cochran & Co., Engineers i Skottland. Den har vært mye brukt om bord i skip.

Faktaboks

Også kjent som

vertikal cochrankjel

Cochrankjelen er det som kalles en vertikal dampkjel. Den er formet sylindrisk som alle andre dampkjeler, men står oppreist i stedet for å ligge horisontalt. Denne kjelen baserer seg på røykrørsprinsippet, og særtrekket ved Cochran-varianten er at røykrørene ligger vannrett i den stående dampkjelen.

Grovt inndelt består cochrankjelen av et brennkammer nederst, og vannkammer over brennkammeret. Toppen av vannkammeret er kuppelformet, slik at det tåler høyt trykk uten å måtte forsterkes. Fra brennkammeret føres flammene og røyken opp til et loddrett røykkammer på den ene siden av kjelen. Fra dette kammeret går røyken videre inn i de vannrette røykrørene som er omsluttet av vann i vannkammeret. På den andre siden av røykrørene føres røyken til eksoskammeret, også kalt røykboksen, og videre ut skorsteinen.

I vannkammeret ligger vannet og har kontaktflate med toppen av brennkammeret, deler av røykkammeret, og omslutter røykrørene. På det viset kan mest mulig varme overføres til vannet.

En praktisk fordel med vertikale dampkjeler er at de står loddrett, og kan på det viset spare plass på dørken eller gulvet. På skip kunne slike dampkjeler kobles til hovedmaskinens avgassutløp, slik at en fikk hentet ut varmeenergi fra skipets eksos. Dette kunne også kombineres med at en fyrte i brennkammeret som normalt.

Siden cochrankjelen er en røykrørskjel, produserer den kun damptrykk opp til rundt 1600 hektopascal, eller 16 bar. Den brukes derfor til mindre dampkrevende utstyr, og som donkeykjel. Cochrankjelen er også nyttig til oppvarming om bord. De er relativt flyttbare, var rimelige i produksjon, enkle å bruke og kan fyres med enhver varmekilde.

Cochrankjelen ble utviklet av James Taylor Cochran og Edward Compton i 1878 og har sitt navn fra selskapet Cochran & Co., Engineers. Den originale cochrankjelen produseres ikke lenger, men dagens selskap, Cochran Ltd., produserer fortsatt dampkjeler. Cochrankjelen finnes ved diverse utstillinger og står om bord i enkelte eldre skip.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg