Case-studie er en studie av én enhet, på norsk også omtalt som kasusstudie eller eksempelstudie.

Faktaboks

Uttale

keis stˈudie

Etymologi
engelsk ‘undersøkelse av enkelttilfelle’
Også kjent som

casestudie, case study (engelsk), kasusstudie, tilfellestudie, eksempelstudie.

Det engelske «case» kommer av latin kasus, som betyr tilfelle. Om man for eksempel ønsker kunnskap om land i verden, så kan en studie av Norge være en case-studie. I utgangspunktet omfatter en case-studie kun ett enkelt tilfelle, eller en enhet. Såkalte komparative case-studier inkluderer to eller noen få enheter, som blir systematisk sammenliknet. De enkelte enhetene blir da studert hver for seg, men på samme måte, slik at de kan sammenliknes. Slik kan for eksempel Norge sammenliknes med Sverige, i en komparativ case-studie av de to landene.

Andre enheter som studeres i en case-studie kan være individer, familier, organisasjoner, institusjoner, lokalsamfunn, hendelser eller prosesser.

Case-studier baseres gjerne på kvalitative tilnærminger eller på kombinasjoner av kvalitative og kvantitative data (mixed methods).

Formål

Formålet med en case-studie kan være å utvikle inngående kunnskap om og helhetlig forståelse av den enheten som studeres. Denne enheten ansees da å være interessant i seg selv, ikke først og fremst som del av et større univers. Forskeren kan gå i dybden av en enhet og kan dermed komme frem til detaljerte og inngående beskrivelser av et fenomen.

Et annet formål kan være å utvikle begreper, hypoteser eller teorier. Slike studier kan danne grunnlag for teoretisk generalisering. Den enheten som studeres er da strategisk utvalgt som typisk for et mer omfattende univers, og resultatene av studien forstås i en større kontekst og i sammenheng med andre studier av liknende enheter. Slik kan man for eksempel forsøke å si noe om dynamikken i familier generelt ved å studere én enkelt familie, eller man kan forsøke å si noe om årsaker til borgerkrig ved å studere én borgerkrig i detalj.

Begrensninger

Det kan være utfordrende å utlede generelle betraktninger om fenomener og forhold på bakgrunn av en studie av bare én enhet. Fakta om ett medlem av en gruppe er ikke nødvendigvis representativt for hele gruppen.

Det kan også være vanskelig å identifisere en årsakssammenheng kun ved hjelp av en case-studie, siden det ofte kan være mange fenomener som kan tenkes å påvirke et gitt utfall. For eksempel kan en borgerkrig gjerne inntreffe i fattige land med stor økonomisk ulikhet og en etnisk heterogen befolkning. Ved å studere bare én borgerkrig er det ikke lett å identifisere hvilken av disse faktorene som var den faktiske eller viktigste årsaken til konflikten.

Case-studier kan imidlertid danne grunnlag for nye oppdagelser og utvikling av hypoteser, som så kan undersøkes nærmere og testes ved hjelp av kvantitative studier og statistiske analyser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg