bygg (sykdommer)

Artikkelstart

Bygg kan angripes av en lang rekke sykdommer forårsaket av bakterier, sopp og virus. Noen av disse kan under ugunstige forhold føre til stor skade og betydelige økonomiske tap i korndyrkingen i Norge. Av størst betydning er soppsykdommene meldugg, forårsaket av Erysiphe graminis, som danner et gråhvitt belegg på bladene, grå øyeflekk, forårsaket av Rhynchosporium secalis, som danner store blågrå flekker med en mørk brun sone rundt på bladene, byggbrunflekk, forårsaket av Drechslera teres, som forekommer i to raser, nettflekk som fører til brune flekker med et nettformet mønster på bladene, og oval flekk, hvor nettmønsteret mangler i de brune flekkene.

Stripesyke, forårsaket av Drechslera graminea, fører til gulbrune striper som følger bladnervene, og matingen av akset uteblir. Stråknekker, forårsaket av Pseudocercosporella herpotrichoides, fører til gråaktige, ovale flekker omgitt av en rødbrun kant ved stråbasis. Plantene svekkes av soppen og fører ofte til legde og dårlig mating av kornet. Rotdreper, forårsaket av Gäumannomyces graminis, fører til svarte røtter og brunsvart stråbasis og hvitaks (toppen skiller seg ut med et usedvanlig lyst preg), synlig som hvitaktige flekker i åkeren. Naken sot, forårsaket av sotsoppen Ustilago nudaf.sp.hordei, fører til at det i småaksene utvikles store mengder svarte soppsporer. Snerpsopp, forårsaket av Pseudoseptoria stomaticola, fører til at snerpet blir rødbrunt, og åkeren får en kraftig farge i toppen. På snerp og blad finner en grå flekker med kraftig rødbrun randsone.

Bygg kan også angripes av flere rustsopper, men de er vanligvis av mindre betydning i moderne korndyrking. Gulrust, forårsaket av Puccinia striiformis, fører til sitrongule, lange striper på bladene, svartrust, forårsaket av Puccinia graminis, fører til langstrakte brunsvarte sporehoper på bladene, og dvergrust, forårsaket av Puccinia hordei, fører til rundaktige, rustbrune sporehoper på bladene. Mange av soppsykdommene kan bekjempes effektivt ved beising, vekstskifte, sortsvalg, og sprøyting etter behov med kjemiske plantevernmidler, avhengig av kornets utviklingsgrad, soppens utbredelse i åkeren og de rådende klimatiske forhold.

Blant virussykdommer som kan angripe bygg, er gul dvergsyke viktigst. Det mest iøynefallende symptom på sykdommen er sterk gulfarging av de yngste bladene, mens eldre blad holder seg grønne. Bladene blir stivere enn normalt, planten får et opprett, strittende utseende og høydeveksten stopper opp. Gul dvergsyke kan bekjempes ved sortsvalg, tidlig såing og kjemisk bekjempelse av bladlus som sprer viruset fra plante til plante. Bygg kan også skades av frost, hagl, næringsmangel og forgiftning. Det fører gjerne til dårlig utvikling av plantene og misfarging og flekker på bladene, for eksempel ved manganmangel, eller ved overskudd av for eksempel bor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg