Seilskip

Seil 15. og 20. på fokkemast og stormast er bramseilene på denne barken, fjerde i høyden, over mers.

Av /Store norske leksikon ※.

Bram er innen skipsfart en generell beskrivelse av den fjerde høyden i en seilskuterigg, for eksempel det fjerde seilet fra dekket og opp.

Faktaboks

Etymologi

av nederlandsk bram

Også kjent som

engelsk: top-gallant

Bram brukes i sammensetninger som brambardun, bramfall, bramgitauer, bramrigg, bramrå, bramsaling, bramseil, bramstag, bramvant og flere. Det første skipet man med sikkerhet vet førte bramseil, var det engelske Regent rundt 1495.

Bram står over mersseil, og kan i likhet med mersen deles i to: øvre og undre bram. På det viset får en uttrykk som underbramseil eller underbramrå. I mange sammenhenger er bramseilet øverste seil, hvis seilskipet ikke fører røyl, månerekker og liknende. En røyl kan også gå under navnet øvre bramseil.

Denne høyden er blant de øverste seilene, og et bramseil kan alternativt kalles toppseil. Uttrykket splitte mine toppseil er forgjengeren til splitte mine bramseil, som metaforisk uttrykk for noe dramatisk.

Bramseilvind er et uttrykk om vind som er så sterk at en ikke kan føre seil høyere enn bramseilene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg