blomsterdiagram

Blomsterdiagram. A) Lengdesnitt av en vindel (Convolvulus). B) Diagram.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Blomsterdiagram er en skjematisk framstilling av bygningen hos en blomst. Blomstens forskjellige deler tegnes inn i et plan loddrett på blomsteraksen.

Blomsterdiagram viser antall blomsterblad, deres plassering i forhold til hverandre, samt symmetri og grad av sammenvoksing (adnasjon) i en blomst. Begerblad, kronblad eller perigonblad tegnes som buer. Pollenblad (andrøsiet) er runde eller ovale. Fruktblad (gynøsiet) viser antall rom i fruktknuten og plassering av frøemnene (placentasjon), samt staminoider eller nektarier. Et blomsterdiagram viser spesielle egenskaper i blomsten hos en blomsterfamilie. Blomsterbladene som er festet til en blomsterbunn (reseptakel) på en blomsterstilk (pedunkel) projiseres ned i et plan og de nederste plasseres ytterst i diagrammet. Et transversalplan går horisontalt gjennom midten av blomsten og et medianplan står vinkelrett på dette, og mellom disse er det diagonalplan.

En type fargekoding i blomsterdiagrammet er grønne begerblad, røde kronblad, gule pollenblad, blå fruktblad, svarte prikker for staminodier og nekaterier, samt svart bueformet forblad eller støtteblad.

En oppsummering av blomsterdiagrammet kan angis i en blomsterformel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg