bledningsskog

Bledningsskog er en skogform hvor man bygger på det enkelte tre (stammevis bledning) eller mindre grupper av trær (gruppevis bledning), i motsetning til bestandsskogbruket, hvor man bygger på større ensartet bestand som behandlingsenhet.

Faktaboks

Etymologi
norrønt bleðja; av blad (velje, leite ut) og skógr

Man skiller mellom åpne og lukkede hogster. Den mest typisk lukkede hogst er bledning, der enkelttrær hogges for å gi plass til naturlig gjenvekst. Den mest åpne hogstformer er flatehogst (snauhogst). Mellom disse to ytterformene har en så gruppehogst, skjermstillingshogst og frøtrestillingshogst.

I bledningsskog har man trær av alle alderstrinn i ett og samme område, høster trærne etter hvert som de blir store nok, og regner med at de mindre trærne vil overta. I bledningsskogen er det derfor ikke klart skille mellom bestandspleie og slutthugst.

Bledning er en intensiv skogbehandling og forutsetter derfor gode vekstbetingelser. Den brukes atskillig i Mellom-Europa, men lite i Skandinavia, dels fordi det er vanskeligere å få tilfredsstillende gjenvekst her, og dels fordi avvirkning og fremdrift av tømmeret blir kostbart. Man må hente et visst driftskvantum fra et større område enn ved bestandsskogbruk, og risikoen for skader på gjenstående skog er stor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg