Bladrullesyke er en sykdom på potet forårsaket av bladrullevirus.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Potato Leaf Roll Virus, PLRV
Også kjent som
sykdom på potet forårsaket av potetbladrullevirus

Sykdommen viser seg først på de yngste bladene hos planten, som blir lyst gule, senere mer blårøde, kraftig sammenrullede, opprettstående, stive og skjøre. Senere får hele planten et strittende utseende. En rammet plante blir vanligvis mindre enn friske planter og utvikler bare noen få og små knoller. Bladrulleviruset overføres fra plante til plante med plantesaft som bladlus suger opp, og som de i forbindelse med nytt næringssug overfører til andre potetplanter.

Bladrullesyke er en av de mest ødeleggende virussykdommene på potet. Det er beskrevet avlingstap på nærmere 100 prosent. Den forekommer i de fleste land som dyrker potet, men i Norge har sykdommen med sikkerhet bare vært påvist et par ganger, første gang i 1950, senere i 1999. Med hjemmel i Matloven er det gitt bestemmelser som gir forbud mot import av settepoteter som kan være smittet av viruset, og det kan settes i verk strenge offentlige tiltak for bekjempelse ved sykdomsutbrudd. Sykdommen bekjempes først og fremst med sertifiserte, sykdomskontrollerte settepoteter, og eventuelt ved å sprøyte mot bladlus med et egnet insektmiddel for å hindre smittespredning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Potetbladrullevirus i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg