Biologisk klokke, eller biorytme, syklisk eller rytmisk variasjon i levende organismers livsprosess. Grunnlaget for dette er at mange biologiske prosesser foregår rytmisk og uavhengig av ytre forhold, endogene rytmer. Slike rytmiske prosesser finnes bl.a. hos planter som bønne, kløver og gjøkesyre. Bladene hos disse plantene utfører såkalte «søvnbevegelser», de bøyer seg ned om natten og hever seg opp i horisontal stilling om dagen. Hvis plantene overføres til helt konstante betingelser, f.eks. kontinuerlig mørke, fortsetter den rytmiske bevegelsen av bladene i mange døgn, men den følger ikke nøyaktig en 24 timers syklus. Den har en bestemt periodisitet som ligger mellom 22 og 28 timer. Slike endogene rytmer som tilnærmet følger døgnrytmen kalles cirkadiske rytmer. Andre fysiologiske prosesser som viser lignende rytmer er bl.a. celledeling, vekst, spalteåpningsbevegelser og en rekke biokjemiske prosesser (fotosyntese, glykolyse m.m.). Også hos lavere organismer er tilsvarende rytmer kjent, f.eks. hos den marine dinoflagellaten Gonyaulax polyedra,som viser rytmisk lysutsendelse, bioluminescens.

Felles for alle cirkadiane rytmer er at de under naturlige dag/natt-forhold påtvinges en nøyaktig 24 timers rytme. Endogene rytmer med en annen periodisitet enn ca. 24 timer er også kjent, f.eks. ca. 12 timer for mange organismer som lever i tidevannsbeltet, og måneds- og årsrytmer som vesentlig er kjent hos dyr.

Et karakteristisk trekk for alle endogene rytmer er at periodisiteten praktisk talt er uavhengig av temperaturen, noe som er uvanlig for biologiske prosesser for øvrig. Mekanismen som ligger til grunn for endogene rytmer, dvs. den biologiske klokken, er lite kjent. Man mener at et eller annet i levende celler svinger, oscillerer, mellom ulike tilstander. Variasjoner i ytre forhold som lys og visse kjemiske stoffer påvirker rytmen. Alle slike faktorer påvirker også cellenes membraner, og bl.a. av den grunn tror man at klokken må være lokalisert til membraner. Cellen som helhet og mange av dens organeller er omgitt av membraner. Ved rytmisk regulering av opptak og utskillelse gjennom membranene kan det tenkes at det oppstår rytmiske endringer i cellenes funksjoner for øvrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.